Супер скандални разкрития! Източва ли се БДЖ чрез ремонтите на локомотивите?

влак

Отстраненият преди три месеца от поста си шеф на ремонтите на БДЖ Бойко Стоилов, застана пред камерата на NOVA, за да отговори мами ли държавната железница с поддръжката на локомотивите си, като плаща на избрана частна фирма за ремонтите им?

Преди три месеца, след разследване на екипа на телевизията, Стоилов отправи заплаха към свой служител: „Ти си мъртъв!“ Районната прокуратура в Червен бряг образува досъдебно производство по случая.

Пред репортера Мартин Николов бившият шеф заяви, че е възмутен:

„За мене този служител е мъртъв като човек, като отношение към колега. Възмути ме точно това – лошата информация. Той споменава моето име в репортажа“, каза Стоилов, като се оправда, че не той е контролният орган за ремонтите. По думите му отделът, който отговаря за тях е отдел „Експлоатация” към „Товарни превози“, а не „Ремонт“.

Все пак той подчерта, че е съгласен с решението на ръководството да го отстрани. „Не противореча на управителя на БДЖ, нито на транспортния министър. Така е преценило ръководството“, обясни Стоилов.

Бившият директор в железниците твърди, че в БДЖ фиктивни ремонти няма. А ръководството цитира вътрешна проверка със същите заключения – такива ремонти нямало и в показания от NOVA случай с дизелов локомотив 52053.

Идва обаче и въпросът как са ремонтирани останалите локомотиви в БДЖ и как се изразходват парите на данъкоплатците? Справка на платените ремонти по дизеловите локомотиви в района на София показва, че на много от тях техническите прегледи са по-малко от случайните такива. Прегледите се извършват веднъж на 30 дни работа на машината. Случайните ремонти ги надвишават освен в бройката, а често и в цената.

„Случайни ремонти могат да възникват по всяко време – около 20 на година, защото са стари“, обясни директорът на БДЖ по товарните дейности, като допълни, че локомотивният парк средно е около 40-50-годишен. „Даже имаме 9 локомотива над 50-годишни“, допълни той.

Въпреки всички изведени данни от разследването, официалните проверки твърдят, че всичко в железницата е наред.

Дали все пак старостта на машините не е добра почва за измами с формални ремонти с цел източване на държавни пари в нечий джоб? Това проверява Софийската градска прокуратура по разпореждане на главния прокурор. Работата на държавното обвинение продължава.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.