Само в 7DniSofia.bg

Сегашният закон за тютюнопушенето е приет, „за да се харесаме на Европа“, това заяви Валери Симеонов!

Валери Симеонов

След изказване на вицепремиера Валери Симеонов отново стана актуален въпросът трябва ли да отпадне забраната за пушене на закрити обществени места, предаде бТВ.

Става ли въпрос за мащабно скандално държавно лицемерие, обяви вицепремиерът Симеонов. Пред журналисти той коментира, че забраната се нарушава дори и в парламента. Според него сегашният закон за тютюнопушенето е приет, „за да се харесаме на Европа“, но той е прекалено ограничителен, за да може реално да се спазва.

„Няма нищо по-нормално от това да промениш закона, за да може той да бъде спазван. Аз съм за ограничаването на въздействието на тютюневия дим върху непушачите. Трябва да се изградят специални силно вентилирани помещения, в които да се пуши. Найлоновите аквариуми не вършат работа“, посочи Симеонов.

От ГЕРБ категорично се противопоставиха на идеята да се върне тютюневият дим на закрито, дори и ако става въпрос за разделяне на помещенията. Именно първото правителството на Бойко Борисов въведе пълната забрана за пушене на закрито в средата на 2012 г.

След година действие на забраната проучване показва, че през 2013 г. пушачите у нас са намалели с 3%. По-актуални проучвания няма.

Източник: бТВ

По дял на пушачите България е на челните места в Европейския съюз. При средно за ЕС ниво от 19% дял на редовните пушачи в България те са 28,2%. Следва ни Гърция с 27,3%, а на другия полъс е Швеция, където редовно пуши само 8% от населението.

Източник: бТВ

В световен мащаб 7 млн. души умират всяка година заради тютюнопушене, в България – 17 800.

Източник: бТВ

Собствениците на заведения и хотели подкрепят предложението на Валери Симеонов да се върне режимът на зони за пушачи и непушачи. Това е един балансиран подход, защо да бягаме от него, коментира в рубриката „Чети етикета” Атанас Димитров, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.

Според д-р Гергана Гешанова от коалиция „Живот без тютюнев дим“ категорично не трябва да отпада забраната, а трябва да се завиши контролът. По нейни данни през последната година броят на пушачите в България се е увеличил.