Срив в държавата! Кой ще ни лекува? Флират болници в Пловдив, Добрич…

7 Dni Sofia08.06.2017
болница

Поне седем болници в страната са на път да фалират, ако не се предприемат бързи и адекватни действия. Причината – дългове или орязани дейности от спрени клинични пътеки. Става въпрос за лечебни заведения в Пловдив, Добрич, Сливен, Шумен, Омуртаг, Провадия, Левски. Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Добрич вече е спряла част от плановите си дейности заради натрупана и неизплатена надлимитна дейност, пише „Труд“.

Пред затваряне е единственият за Южна България Областен диспансер по кожно-венерически заболявания-Пловдив. Заплатите там се бавят, покривът тече, а телефоните са спрени.

Блокира се възможността и на МБАЛ-Шумен да оказва помощ на гражданите заради орязани клинични пътеки, съобщи изпълнителният й директор д-р Атанас Атанасов. Важни пътеки са спрени и в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” в Сливен.

Във вторник болницата в Омуртаг също обяви, че е пред фалит и ще й стане невъзможно да обслужва пациенти.

Пред закриване е също МБАЛ „Царица Йоанна“ в Провадия, която лекува граждани от общините Дългопол, Ветрино, Вълчи дол и от много айтоски села. Причината – липса на пари дори за заплати.

Заради ниския бюджет, договорен с НЗОК, бъдещето на общинската болница „Св. Мина“ в града под тепетата също е под въпрос, алармираха медицински работници.

Пред колапс е и лечебницата в община Левски. Тя е с дългове, а отделенията “Хирургия” и “Уши-нос-гърло” са закрити.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.