Само в 7DniSofia.bg

Няма как да се възползваме от цифровизацията без изграждане на сигурни системи! Вижте какво още каза Мария Габриел на конференцията в Европейския парламент

мария-габриел

Кибератаките не признават граници и не засягат само личните ни данни. Това заяви еврокомисарят Мария Габриел на конференция в Европейския парламент, организирана от групата на Европейската народна партия (ЕНП) и посветена на кибертероризма, предаде бТВ.

Няма как да се възползваме от цифровизацията без изграждане на сигурни системи, доверие между гражданите, институциите и държавите от ЕС, добави Габриел. По нейните думи законодателството в областта на киберсигурността е само едно от средствата за постигане на целта. Еврокомисарят отбеляза, че решенията на ЕС в тази област може да бъдат възприети по целия свят.

Председателят на ЕП Антонио Таяни посочи, че цифровизацията е важна за икономиката и особено за младежите. Трябва да внимаваме със злонамерените хора, които използват цифровите възможности, за да нанасят вреди, добави той.

Таяни отбеляза възможността терористи да опитат да придобият военни тайни, както и данни от космически системи. Европа има и други врагове по света, освен „Ислямска държава“, трябва да защитим данните и познанието си, допълни той. По неговите думи съвременната борба с тероризма включва киберсигурността.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че съдиите бавно осъзнават, че тероризмът не е само бомби, убийство на хора, а и в компютрите, в информационните системи на държавните администрации.

Цацаров докладва, че Директивата за събиране и съхраняване на електронните доказателства в интернет ще направи разследванията на кибертероризъм и киберпрестъпления по-ефективни.