Ужас в столичното 112-то СУ! Първокласничка налага с камъни и пръчка съученичка! Иска да я вкара в „групата на готините“…

побой

За побой с камъни и ежедневен тормоз върху момиче в първи клас от страна на съученичка в 112-о СУ „Стоян Заимов“ сподели Христина Ганчева, майката на потърпевшата, пред в. „Монитор“. Тя обясни, че вследствие на преживяния стрес то отказва да ходи на училище.

Всичко започва още в началото на учебната година, когато детето й бива дърпано по етажите от въпросното момиче, заради което закъснява за час и бива наказано от класния ръководител. Информация за случилото се до родителя достига единствено от детето. Майката разказа, че момичето побойник подлага детето й ежедневно на изпитания, за да „влезе в групата на готините“ и настройва и други деца.

Тя обясни, че напрежението между тях ескалира в края на миналия месец, когато след тържество за „Празника на буквите“ родители и малчугани се отправят към парка, за да си играят. В края на вечерта на площадката остават три момичета – тормозеното дете, побойничката и нейната най-добра приятелка. В един момент един от родителите вижда, че се случва нещо между тях. Ганчева разказа, че другите две деца са сложили камъни и пръчки по пързалката, след което карат нейното дете да се пързаля. При отказ да направи това момичето бива свалено на земята и удряно с пръчка.

На следващия ден случаят се повтаря, но този път в двора на училището. Тогава детето бива замеряно с камъни в двора на училището, а преди това бива заплашено, че ако не даде моливчето си, ще му изкълчат пръста. Майката отново не е информирана за случая от страна на класния ръководител, а детето е наплашено и с изкълчен пръст. След това то отказва да ходи на училище от страх и липса на сигурност в учебното заведение.

Молбата на Христина Ганчева за предоставяне на записите от видеонаблюдението първоначално е отказана, но вчера тя е поканена от страна на директора да я внесе наново с входящ номер. Тя обаче получава разрешение да поиска единствено записи от класната стая, тъй като за тези в двора отговаря един от мобилните оператори. По закон видеозаписи могат да бъдат предоставени само със съгласието на родителите, обясни Ваня Кастрева – началник на РУО София-град. Тя сподели, че на 20 април, петък, сигналът е получен в Инспектората, като предстои проверка по него.

Директорката на училището Жанета Бранкова от своя страна обясни, че няма тормоз в училището и са взети всички необходими мерки по този въпрос. Проведен е разговор на класния ръководител с децата, както и родителите на двете деца. Тя допълни, че миналата седмица е организирана и родителска среща, на която да се срещнат двете страни и да се разреши проблемът, но майката не идва на нея. Бранкова обясни, че няма други оплаквания от деца в класа и припомни, че майката е длъжна да носи детето си на училище спрямо ЗПУО.

Още един случай на тормоз в столично училище стана известен в понеделник. Родители на първокласници в 105-о СУ „Атанас Далчев“ са подали над 18 жалби до директора заради дете, което има „поведенчески проблеми“. Става дума за физическо малтретиране, гонене, блъскане по чиновете, отваря шкафчетата и чантите им, обясниха те пред bTV. Те дори наемат адвокат, за да ги представлява.

Класният ръководител Иванка Лазарова коментира, че детето е хиперактивно и понякога става в часовете и закача децата, пречки на учебния процес, но за това има и провокации от останалите деца. Зам.-директорът обяснява, че са предприети мерки, като детето посещава психолог, работи и с педагогически съветник.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории