Нов удар по президента! Тагарев попиля Радев: Заради него ще изгуби милиарди! Ще разбие единството на ЕС…

Румен Радев Президент (5)

Президентът обясни, че ще посети Москва в разрез на санкциите на ЕС и САЩ. Не мога да си представя какво би могъл да постигне с това посещение, освен, че Путин би го представил като доказателство, че единството на ЕС е разбито. С тази линия на поведение можем да загубим милиарди. Това каза бившият военен министър Тодор Тагарев в ефира на Би Ти Ви. По думите му определено има хора, които работят за излизане на страната ни от ЕС и НАТО.

„Изпитвам притеснения, когато чета документа след заседанието на КСНС. Той прави внушението, че има едни лоши, заради които страда средата за сигурност. Те са изброени – Великобритания, САЩ, Франция. Не е проблемът в черновата на документа след заседанието на КСНС при президента, а в това което не се казва в документа“, посочи той. „В декларацията на президента са прескочени доста спорни въпроси.

Така документът остава без особен смисъл. Изводът, че средата за сигурност е динамична, ние това си го знаем“. „Идеологически българското правителство подкрепи общите позиции в НАТО. В някаква степен позицията на президента противоречи на тази позиция“, каза бившият военен министър. Според него не са защитени българските интереси със споразумението с руската РСК МиГ, която трябва да извърши ремонта на изтребителите ни. „Защо не допуснахме украинска фирма до процедурата. Те от години си поправят сами изтребителите?“, попита Тагарев. По думите му в допълнителните изисквания се давало предимство само на руската компания.

По отношение на закупуването на новите изтребители, Тагарев каза: „Никой не е махнал Грипените. Има сериозни проблеми в самата процедура. За съжаление не чувам позитивни сигнали, че те са отстранени. Процедурата е сбъркана в своя замисъл. Не е ясно дали търсим самолети, които да използваме в следващите 40 години или само 7-8 самолета за определени цели. Никой не е в бяло – никой не е абсолютно прав. В рамките на МС, ако са допуснати пропуски в процедурата, те следва да се поправят, за да не стигаме до ситуацията, в която вече бяхме“, предупреди бившият военен министър.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.