България се гордее! Гришо го направи! Най-добрият ни тенисист записа една от най-впечатляващите си победи в Монте Карло и вече е на четвъртфинал!

Григор Димитров

Григор Димитров се класира на 1/4-финал в Монте Карло, след като направи обрат срещу Филип Колшрайбер – 4:6, 6:3, 6:4. Както и в мача си срещу Ербер във втори кръг, така и сега българинът се нуждаеше от сет време, за да намери печелившия си тенис, а после да заигра и много по-силно, за да стигне до обрат. В спор за място на 1/2-финалите победителят среща Давид Гофен.

ПЪРВИ СЕТ
Първата част не започна добре за Григор и той допусна пробив за 1:2, като пропусна да го върне при 2:3. В следващия гейм Колшрайбер удари за втори път и поведе с 2:5, и макар Димитров бързо да намали с пробив за 3:5, загуби сета с 4:6. Според статистиката Гришо имаше по-лоши показатели при втори сервис и при върнатите топки, като веднъж допусна и двойна грешка.

ВТОРИ СЕТ
Вторият сет започна със сервис на Гришо, който го спечели на 15 – 1:0. Последва огледален такъв за Колшрайбер – 1:1, след което българинът отново сервира, но бе пробит – 1:2. Първата ни ракета моментално върна пробива – 2:2, като взе своето подаване и реализира нов пробив – 4:2. Хасковлията не допусна изненада до края на сета и съумя да го затвори на 6:3.

ТРЕТИ СЕТ

Колшрайбер спечели сервис-гейма си, а после и поведе с 0-30, но Григор бързо го отказа с чудесни комбинации и солидно подаване – 1:1. За разлика от предишните сетове, този път сервиращите бяха значително по-убедителни, като Григор с четвъртия си ас направи резултата 2:2.

Страхотна къса, чудесен форхенд-уинър и грешка на противника осигуриха първия в сета брейк-бол в полза на Димитров, но германецът изигра ситуацията майсторски и се спаси с форхенд по диагонала. Изумителен минаващ бекхенд-слайс се превърна в нова възможност за пробив, но българинът сам се закопа с грешка от форхенд в средата на основната линия. Нов уинър от форхенд по обратния диагонал награди Димитров с трети шанс, но Колшрайбер отново се опази, благодарение на убийствения си кик-сервис, който изтласква съперника от корта. Форхенд в аут на българина и ас на Колшрайбер все пак попречиха на световния номер 5 да стигне до брейк – 2:3.

Димитров запази високия процент на първи сервис (80) и в допълнение с два уинъра от форхенд възстанови бързо равенството – 3:3. Българинът направи печеливш удар от форхенд за 15-30, но въпреки слабата успеваемост от първо подаване на Колшрайбер, трудно успяваше да наложи преимущество в разиграванията. Германецът показа класа два пъти и изненада Григор с агресията си, донесла му два форхенд-уинъра, но Димитров с рисков ретур и последвал печеливш удар от форхенд по правата доведоха до втори дюс. Хасковлията обаче не бе докрай агресивен, а редуваше с пасивни отигравания, което му пречеше да се добере до шанс за пробив по-рано. Той все пак го направи след третия дюс и най-накрая се възползва от деветия си брейк-бол – 4:3!

Германецът започна да рискува максимално с ретурите си и това му донесе успех, защото вкара следващия гейм в дюс, а имаше и късмета за втори път да закачи милиметри от линията и дори да стигне с това до брейк-бол. Димитров отрази опасността с чудесна комбинация от къс бекхенд-слайс и форхенд по опразнения корт, а после двамата разиграха още един дюс. В крайна сметка два невърнати сервиса помогнаха на българина да се доближи само на гейм от победата.

Димитров не остави никакво съмнение в превъзходството си и не допусна изненада от сервис, като успешно затвори мача за 2 часа и 23 минути игра – 3:6, 6:3, 6:4!

Миналата година на клея в Мадрид Димитров победи Колшрайбер със 7:6(7), 6:4 в единствения досега мач помежду им на ниво АТР.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.