Само в 7DniSofia.bg

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Модерно образование – това е шансът на България и на Европа!

Фандъкова Честване на обединението на источна Румелия с княжество България (10)

Модерно образование и иновации – това е шансът на България и на Европа, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференция в „София Тех парк“. Темата е „Educate to create“ – от дигитални ползватели към дигитални създатели“.

„Резултатът от тази конференция очакваме да бъде много важен – изготвяне на призив за действие от София, който се надяваме да начертае конкретни стъпки и да даде тласък на дигиталното образование, както в България, така и в цяла Европа“, каза още тя.

По думите й качественото образование е ключов фактор за развитието на икономиката.

„Модерно образование и иновации – това е шансът на България, това е шансът на Европа. Този шанс е днес, утре ще бъде късно – време е да действаме. Искам да поздравя българското правителство и Министерството на образованието и науката с много активните реформи, които провеждат в момента в българското образование. Резултатът в образованието, както знаем, за съжаление не идва утре, той ще дойде много по-късно, но усилията си заслужават“, допълни още Фандъкова.

Тя припомни, че Министерски съвет прие над 11 програми за модернизация на българското образование.

„Най-важни са инвестициите в учителите и обучението им. Ако искаме създатели днес или утре, трябва да имаме учители създатели. Нека първо да си пожелаем всички учители да бъдат дигитални ползватели, което все още не е факт, но да мислим и по-смело, да привличаме млади учители, да привличаме не само учители с дигитални умения, а и създатели“, каза още кметът.