Само в 7DniSofia.bg

Кирил Домусчиев: Еврокомисията отново ни спасява и дава възможност да се отървем от американските централи!

кирил домусчиев

Има решение на дирекция „Конкурентоспособност“ на Европейската комисия, че се касае за неправомерна държавна помощ към централите ТЕЦ „Марица-Изток“ 1 и 3.

Това казва в интервю за „Блиц“ бизнесменът и председател на КРИБ Кирил Домусчиев. И продължава:

„Отделно има определена формула от ЕК, по която трябва да бъдат изчислени надвзетите приходи на всяка една от тези централи или да им бъде доплатено, ако не е покрит размера на инвестицията им. Това нещо е изчислено от външни експерти от Министерство на финансите, което е ресорното министерство по въпроси касаещи неправомерната държавна помощ. Доколкото имам информация, има пуснати писма до двете централи. При едната от тях те имат да връщат пари на България и всичко е изплатено. При другата централа става дума за някакви скромни средства от порядъка на 50 до 100 милиона лева, които ние трябва да платим, за да се прекратят договорите. Нормално е тези две централи, които всеки ден правят огромни печалби на гърба на българския бизнес и домакинства да протакат и да не приемат предложението на правителството за едно предоговаряне и разваляне на договорите. Нормално е също така, когато някой ти плаща нещо надпазарно, ти да се опитваш да протакаш във времето. Бизнесът, обаче не може да търпи повече това нещо и при всички положения, както колегите обявиха, ние сме в код „Оранжево“ за протести срещу американските централи и всички други централи, които се опитват по непазарен начин да изкарват пари и да крадат пари от бизнеса и от населението“.

Кирил Домусчиев посочва и причината днес да имаме толкова проблеми с американските централи в „Марица-Изток“.

„Това е едно наследство още от времето на правителството на Костов, минало през полезни за двете централи анекси по времето на Румен Овчаров и в крайна сметка се стига до трудни за разваляне от страна на всяко едно българско правителство договори. Добрата новина е, че Еврокомисията отново ни спасява и дава възможност да се отървем от тази огромна далавера. Надявам се, че отговорните хора в българското правителство ще си свършат колкото може по-скоро работата и ще ускорят този процес“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории