51% увеличение на нощната тарифа на тока! Ще поскъпне ли токът, защо и с колко, коментира Жельо Бойчев

1523625157-valerieva

„Странното е, че останалите електроразпределителни дружества са поискали увеличение на цената на тока, което е в пъти по-ниско от това, което са поискали от ЧЕЗ. Но това, което по същество касае българските граждани е на каква база, как и по какъв начин се определят цените на електроенергията. И тук според мен имаме голям проблем”, заяви в студиото на НОВА, Жельо Бойчев от БСП.

И поясни, че от комисията са изпратили до КЕВР определени въпроси, един от които какви са били заявените и признати инвестиции от ЧЕЗ, как и по какъв начин се удостоверява изпълнението на тези инвестиции. Поискахме и всички регулаторни проверки, които са извършвани до момента.

Относно сделката за ЧЕЗ, Бойчев коментира: „Ние вървим основно по няколко неща. Първо, кой е купувачът. Имахме изслушване на специалните служби. После поискахме разширение на тази информация”.

И проследи събитията до момента: „Това, което разбираме от писмата от една от банките става ясно, че са водели кореспонденция с „Инерком” и на 30-и ноември „Инерком” уведомява банката, че е избрана за купувач. На база на тези разговори на 19-и декември „Първа инвестиционна банка” издава документи за подкрепа на сделката”.

„Ние искаме да има друга роля на държавата в този сектор. И затова смятаме, че най-добрата развръзка в този случай е, държавата да придобие 100% от този актив, а не да влиза в такъв тип сделка”, каза още Бойчев.

„До този момент ние нямаме съществена нова информация по сделката за ЧЕЗ. Всичко, което знаем, го научихме още на първото заседание на енергийната комисия в НС. Към септември месец тази година ще стане ясно дали „Инерком” е осигурила финансирането на сделката, за да закупи дружеството”, заяви Делян Добрев от ГЕРБ, който е и ръководител на енергийната комисия в НС.

„Имаше идея държавата да участва с процент в сделката – държавата да купи определен процент от акциите на ЧЕЗ. Тази идея отпадна и според мен правилно отпадна. Не мисля, че държавата ще управлява по-ефективно дружеството, отколкото то се управлява в момента”,добави той.

Относно исканата по-висока цена на тока от страна на ЧЕЗ, той коментира: „Инерком” твърдят, че нямат отношение към подаденото заявление от ЧЕЗ за повишаване на цената на тока. То наистина е по-високо, отколкото в останалите две ЕРП-та, само че всяка година ЕРП-тата искат много по-голямо увеличение, отколкото регулаторът преценява да им даде. В случая вероятно ще се случи същото. Затова регулаторът е независим”.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.