Време е за дерби! ЦСКА излиза за задължителна победа, а Делио Роси ще се опита да надхитри „червените“ със скритото оръжие Обертан

Цска-Левски-6-1280x640
Цска-Левски-6-320x320

ЦСКА и Левски излизат днес от 18:00 часа в третото дерби за първенство този сезон и общо четвърто. Двубоят на националния стадион „Васил Левски“ се очертава като шанс за реванш на армейците преди реванша за купата. Миналата сряда сините спечелиха дербито с 2:0 и взеха сериозен аванс в битката за втория по значимост трофей. Сега обаче ЦСКА може да си върне за загубата. Успехът в двубоя е със задължителен характер за армейците, ако те искат да съхранят някакви шансове за спечелване на титлата. ЦСКА бе надигран от Левски в последното дерби и въпросът е дали в Борисовата градина наистина са си взели поука от грешките, или пък Делио Роси отново ще ги надхитри.

Кадровите проблеми на армейците продължават да са доста сериозни, особено в офанзивен план. ЦСКА ще има само двама с атакуващи функции на пейката – Александър Георгиев, който е крило, но е използван като бек, и плеймейкърът Алберг. Добрата новина е, че след наказание се завръща голмайсторът Каранга, а на линия, за разлика от дербито миналата сряда, са и фланговите играчи Жеферсон и Манолев.

Пред Стамен Белчев има една по-сериозна дилема около състава – кой да е партньор на Малинов в средата на терена. Опциите са Пинто и Лое. Португалецът ще даде повече динамика, докато камерунецът може да осигури по-висока надеждност в дефанзивен план. Лое се намира в малко по- добра форма от Пинто. Десен бек отново ще е Стойчо Атанасов, който беше титуляр и при загубата с 0:2 за купата. Манолев пък ще е крило по същия фланг, като на тази позиция изнесе силен мач при 5:1 над Верея.

Армейците ще съсредоточат внимание върху Обертан, срещу когото нямаха отговор миналата сряда. След две негови центрирания паднаха головете за Левски, дело на Буш, а румънецът удари и греда след отличен извеждащ пас на французина. В защитата на ЦСКА като ляв бек се завръща Жеферсон, а двойката централни бранители – Чорбаджийски и Бодуров, едва ли ще претърпи промяна. Тяхна алтернатива е Барт.

Треньорът на Левски Делио Роси със сигурност крои планове как да изненада противника. Той често сменя не само изпълнителите, но и тактиката за отделните мачове. Италианецът сполучи с 4-1-4-1 за купата, като ходът му с поставянето на Обертан на десния фланг на атаката сработи безотказно. Сините се намират в серия от четири поредни загуби в Първа лига. При нова ще запишат антирекорд в историята си. Но при победа ще увеличат шансовете си да финишират в тройката за сметка на Берое, както и почти сигурно ще откажат вечния си съперник от борбата за свалянето на Лудогорец от трона.
Както обикновено, очаква се сините да бъдат доста търпеливи и да дебнат за контри. В отбрана Роси се колебае кого да пусне като ляв бек – Горанов или Фигейредо. Няма да е изненада, ако и двамата са на терена, като португалецът да действа пред юношата на клуба – такъв вариант Роси показа срещу разградчани на „Герена“. Ако това се случи, то на пейката ще седне Вутов, а вместо него в ролята на офанзивен халф ще е Паулиньо. Очаква се Буш да се завърне на върха на атаката на Левски. Сините са разигравали и схема с трима дефанзивни халфове, като един от тях е Роман Прохазка, но е по-малко вероятно да започнат с такъв.

Макар ЦСКА и Левски да не са в отлично настроение, дойде ли време за дерби – нямат място за отстъпление. Защото погледите на огромна част от феновете у нас пак ще бъдат насочени към червени и сини.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.