Дигитални пръстови отпечатъци по личните карти! Това предложи ЕК! Ще влезе ли в сила?

fingerprint-1382652__340
Европейската комисия предложи днес личните карти на гражданите на Европейския съюз да съдържат задължително дигитални пръстови отпечатъци на притежателите си. Предложението най-вероятно ще предизвика бурни реакции в страни, където защитата на личните данни е особено важна поради исторически причини, отбелязва Ройтерс, цитирана от Фокус.
Комисията иска по този начин да премахне хартиените документи, които лесно се фалшифицират и използват за проникване в ЕС от територията на държави, които не членуват в блока. Това трябва да бъде част от борбата срещу фалшификацията на документи, използвани от престъпници и екстремисти.
Мерките не предвиждат задължително въвеждане на лични карти от държавите членки, но страните, в които ги има, ще трябва да включат в тях два биометрични показателя – два пръстови отпечатъка и снимка на лицето на държателя. Личните карти, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати в срок от пет години, а до десет трябва да бъдат отстранени и тези, които не се разчитат от технически устройства.

Новоиздадените карти няма да имат срок на валидност повече от 10 години. Комисията предложи днес и други мерки за сигурност като улесняване на достъпа на властите до информация от електронни и банкови профили от една държава членка в друга. Предвижда се също разширяване на списъка за забрана на продажбата на химикали, които могат да бъдат използвани за създаване на експлозиви. Има предложение и за ограничаване на трафика на огнестрелни оръжия. Всички тези предложения се нуждаят от одобрението на държавите членки и на Европейския парламент.

По данни на Европейската комисия сега 80 милиона европейци притежават лични карти, които не се разчитат от технически устройства и не съдържат биометрични данни. Във всички държави членки на ЕС има лични карти освен в Обединеното кралство, Ирландия и Дания. В Австрия и Швеция те не са задължителни.

Прилагането й се извършва по различен начин в различните държави. В белгийските лични карти има биометрични данни, но няма пръстови отпечатъци. В Германия гражданите имат право на избор дали в личните им карти да има пръстови отпечатъци. В Испания новите лични карти съдържат отпечатъци.