ЕКСКЛУЗИВНО! Защо охраната на затвора не е стреляла срещу Пелов и Колев? Григоров с горещ отговор!

владимир пелов

Колегите излизат на петата минута. Докато ги свалят от постовете… Първият, който го заобикалят – той има секунди да ги види и да реагира. Той не тръгва след тях, защото не може да остави поста, има инструкции – може да има други лишени от свобода след тях. Не вади пистолет, защото е разколебан дали да го използва. Това каза в “Здравей, България” Ивайло Григоров от синдиката на служителите в затворите за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев от софийския пандиз.

 “Самостоятелно извън бариерата на затвора нямат право да преследват, могат само с органите на МВР. 28 надзиратели за 906 лишени от свобода, постовете са 27. Като стане нещо се свалят хора от другите постове”, отговори Григоров на въпроса защо охранителите не са хукнали да гонят духналите пандизчии.

Стаичката за получаване на багаж, през която успяха безпрепятствено да преминат двамата затворници до преди няколко години имала решетки, но заради европейски изисквания те били премахнати.

“Като по комедиите на Лаурел и Харди ми приличаше постовият, който се затича към бягащите”, коментира през смях другият гост в студиото Тихомир Безлов.

“Законите са такава каша, че ако стреля, ще го съдят после”, допълни той.

“Опитваме се да имитираме други държави с други нива на престъпност, като Скандинавските. Затворът СуперМакс се намира в Арканзас. Там стоят терористи, хора с проява на крайна форма на насилие. От него няма снимки, няма и избягал затворник”, сподели за американския опит Безлов.

“Централният затвор ще стане на 100 години. Един път беше гласуван бюджет за нов затвор, някъде около 100 млн. лева. В момента има такава възможност по норвежкия финансов механизъм, сумата е около 30 млн.”, завърши той.

“От 10 години подаваме сигнали, че хората не достигат. Ниското заплащане не може да бъде причина за корупция. По-скоро това е на ценностната система и първите 7 години. 576 лв. е стартовата заплата за затворите в големите градове, какви хора очаквате да работят?”, разказа още за неволите на охранителите в затвора Ивайло Григоров.