Притеснително! Болниците с просрочия, няма да могат да дават допълнителни стимули на персонала си! Коментира д-р Дечо Дечев

arrow-31192__340

Подкрепям идеите да има финансов ред в болниците, но имам забележки по начина, по който това се опитва да се направи, коментира д-р Дечо Дечев, директор „Св. Иван Рилски” по повод новите правила в работата на болниците с НЗОК, предаде бТВ.

Едно от притеснителните правила е това, че болниците с просрочия, които са вероятно 95 % от българските болници, няма да могат да дават допълнителни стимули на персонала си. Такова действие ще доведе до напускане на елита на лекарите, медицинските сестри и ще вложи положението в сектора, смята той. Друго притеснително е, че здравното министерство е намалило сумата пари, които дава за лечение на пациенти с проблеми със съдовете на мозъка.

„Има 4 болници държавни в България, които оказват високоспециализирани дейности при проблеми с съдовете на мозъка. Министерството отпускаше до 20 хил. лв. на пациент финансиране, сега ги намали на 14. Досега около 90% пациентите влизаха в тези 20 хил., но сега  на една трета от пациентите тази сума няма да им стигне. А най-лошото е, че ако има доплащане от пациента министерството ще прекрати договора си с болницата. Болницата има вариант или да не приема пациента или ако ги приеме и доплащането да го доплати от джоба”, обясни той.

„В последните 10 години у нас се смениха твърде много министри. Всеки тръгна да реформира нещо, но никой не довърши нищо и създаде административен хаос”, посочи д-р Александър Йорданов. Той призова подобни промени да се правят след дебат преди да бъдат въвеждани.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *