Прибърза ли с коментара си Росен Плевнелиев, след като напълно подкрепи ударите над Сирия! Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност!

Росен Плевнелиев

Съюзниците удариха Сирия с пълно право. Когато се използват химически оръжия, трябва да се носи отговорност. Това е превенция. Операцията беше много внимателно изчислена и е ясен сигнал да не се използва повече химическо оръжие, заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде bgnews.

„Още докато бях президент, ООН имаше данни за над 20 химически атаки, извършени в Сирия. Ясно е кой има способността, възможността и мотивацията да извършва подобна гавра”, каза още Плевнелиев пред bTV.

„Историята в Сирия има логична обосновка назад в историята. Президентът Обама беше мой много добър приятел. Той не искаше повече Америка да играе ролята на световен полицай, искаше да изтегли войските от Сирия, Афганистан и други горещи точки. Американският данъкоплатец не е готов и не иска да плаща цената на тези конфликти.

Обама тръгна да изтегля Америка още по времето на своя мандат, но направи много важна стратегическа грешка – тръгвайки да изтегля, заяви червени линии. Той каза, че използването на химическо оръжие е червена линия, но когато това се случи, не направи нищо. Тръмп обаче спечели точка, защото го направи.

Когато Обама обяви започването на изтеглянето на САЩ, когато се съгласи с тезата, че имаме нов баланс в политиката, другите започнаха да го използват. Там, където САЩ се изтегли, другите започнаха да се нанасят, Русия направи свои бази в Сирия”, подчерта той.

Плевнелиев не изключи в Сирия да има следващ удар, „ако отново се използва химическо оръжие”.

„Не сме в Трета световна война, нито се намираме във Втора студена война. Днес всичко е различно. Ситуацията, в която се намираме, наричам студен мир. В този студен мир е много по-опасно”, каза още Росен Плевнелиев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.