Само в 7DniSofia.bg

Социалният министър Бисер Петков се срещна с родители на деца с увреждания! Какво бе обсъдено и ще има ли протест?

Бисер Петков

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков се срещна с родители на деца и младежи с трайни увреждания по повод заявеното от тях намерение за протест.

Петков е категоричен, че министерството води разговори не само с Национално представителните организации на хората с увреждания, но и със сдруженията, които не са представени в този съвет, пише офнюз.

Ние ценим вашето мнение, изразени позиции и предложения за решаване на проблемите на хората с увреждания. Целта на срещата е в конструктивен диалог да обсъдим какво до момента е направено в тази посока, какво още трябва да се направи и смятам, че с общи усилия и последователност на действията бихме могли да направим реални стъпки по ваши конкретни предложения, каза министърът.

Родителите настояват за провеждането на политики за хора с увреждания, които да създават условия за компенсиране на индивидуалните потребности на лицата, причинени от настъпилото трайно увреждане. За целта те искат да се приеме Закон за личната помощ, който ще даде възможност услугите да достигнат до дома и изготвяне на социална оценка на потребностите за установяване на последствията от увреждането.

Петков заяви на срещата, че министерството е запознато с техните искания и че правителството сериозно обсъжда решаването на въпроса с неравнопоставеността по отношение на по-значителната финансова подкрепа за семействата на деца с увреждания до 18 г. и значително по-ниския размер на подкрепата след навършване на пълнолетие на тези деца.

По време на разговора беше обсъдена и темата за промяна в начина на отпускане и контрола върху целевите помощи за приспособления, съоръжения и медицински изделия, както и създаването на социални услуги за възрастни като практически действия за прилагане на Стратегията за дългосрочна грижа.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.