Делото срещу министър Москов удари на камък! Съдебен заседател си направи отвод…

Петър Москов

Разпоредителното заседание по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още 3-ма от държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био – НЦЗПБ“ не успя да тръгне в специализирания съд. Една от причините бе, че съдебен заседател си направи самоотвод, тъй като участвала като вещо лице по административни дела между „Бул Био“ и Агенция Митници.

Друга причина за отлагане на делото бе, че не е призовано министерството на здравеопазването и държавната фирма, които всъщност са ощетените според обвинителния акт. Призовано е било финансовото министерство, но в писмо финансовият министър Владислав Горанов посочва, че всъщност трябва да бъде призовано здравното министерство като самостоятелен разпоредител с бюджетни средства.

Адвокатите на подсъдимите поискаха да не се дава ход на разпоредителното заседание и защото не могли да се запознаят с обемния материал по делото с обем 197 тома.

„Тази гадост, която бяха принудени да изслушат родителите на малките деца, вече я няма и се разпадна до това дали държавата е била ощетена с нещо“, коментира извън залата Москов. Той има 3 обвинения, свързани с ваксините Пентаксим, Еувакс Б и Тетадис.

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г. не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарения от министерството на здравеопазването на Турция –  100 000 дози ваксини за деца Пентаксим и 100 000 дози ваксина за хепатит Б Еувакс Б, които не били разрешени за употреба в България. От това му действие за държавата настъпили щети в размер на 325, 233 лв.

Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. умишлено е улеснил сключването на неизгодна сделка с „Бул Био – НЦЗПБ“ за дарение на 5 милиона ваксини БЦЖ. От това произлезли вреди в размер на 427 788 лв.

Третото му обвинение е, че като здравен министър не е упражнил контрол върху шефове във „Бул Био“.