Ексклузивно! Министърът на енергетиката Теменужка Петкова проговори: Не се чувствам бушон заради сделката с ЧЕЗ!

теменужка Петкова

Нямам никакви притеснения за сделката за ЧЕЗ и приветствам създаването на анкетна комисия. Обществото трябва да знае истината и съм сигурна, че в парламента ще бъде извадени наяве всички факти около тази сделка. За съжаление една чисто икономическа сделка се политизира и се нагнети напрежение.

Това каза в предаването „Офанзива“ по Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира сделката с ЧЕЗ.

„Държавата е гарант за това, което се случва в енергетиката. Преди време е взето е решение, че ЕРП-тата трябва да се преотстъпят на частни инвеститори, които имат опит, и това е станало факт. Всички виждаме, че през тези години няма проблеми при доставките на ток. Искам да се прекрати и още една спекулация. Държавата наблюдава какво се случва в енергетиката. Цената на тока се определя от КЕВР. Трябва да се спре с твърдението, че цената на тока ще поскъпне драстично“, категорична беше Петкова.

„С Гинка Върбакова се чухме ден или два, след като подадох оставка. Тя чисто човешки чувстваше вина. Създаде се едно голямо напрежение и аз се почувствах длъжна да си подам оставката. Видяхте какво се изговори, представям си какво щеше да стане, ако не си бях подала оставката. Никога не съм била близко до бизнеса на Гинка Върбакова. Аз винаги съм работила в държавната администация, а те никога не са близки до тази сфера. Не отричам, че се познаваме. Не се чувствам бушон. Винаги съм била искрена и съм искала всичко около мен да е ясно и чисто. Това беше причината да подам оставка. Никой не е виновен за това, което направих аз. Разговарях с премиера и взех това решение. Решението да остана бе взето, след като получих подкрепа от нашите коалиционни партньори, премиера, колегите от ГЕРБ и искам да благодаря на всички за тази подкрепа. Никога не съм отричала, че познавам Гинка Върбакова“, повтори министърът.

„Моето лично мнение е, че въпросът с връщането на държавата в електроразпределителните дружества трябва да се разглежда глобално. Не можем да говорим само за връщане в ЧЕЗ. Другите две ЕРП-та също доставят ток на българските граждани. Знаете, че и трите дружества водят арбитражни дела срещу България, защото претендират, че са им нарушени правата. Въпросът с държавното участие в ЕРП-тата трябва да бъде анализиран много добре. Трябва да се преценят рисковете и ако има такива, те да бъдат минимилизирани. Аз не мога да дам сама отговор на този въпрос“, каза още Теменужка Петкова.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.