Заместник-директорът проф. Николай Габровски е оптимист за „Пирогов“: Разходите може да се намалят!

пирогов

„Пирогов“ е една много голяма и тежка структура, чиято специфика трудно би вървяла с една финансова ефективност. Тригодишният оздравителен план, който болницата започва да изпълнява, обаче, й дава шанс, без да променя значително начина си на работа, да намали разходите си.

Това каза пред Дарик заместник-директорът по лечебната дейност в „Пирогов“ проф. Николай Габровски, който завежда и Клиниката по неврохирургия в лечебното заведение.

Тази седмица от болницата обявиха, че като част от плана настоящите 46 клиники и отделения ще бъдат окрупнени в 30, а 550 свободни щатни бройки за служители ще бъдат закрити.

Прокуратурата търси виновен за тежкото състояние на болниците у нас.“ Да се надяваме, че ще бъде за добро. Нещата звучат като един разумен план, както икономически, така и в чисто медицински аспект. Въпросът е да се повиши ефективността на болницата.

Пирогов е една много голяма и тежка структура със своите специфики и със своята много голяма отговорност, която носи, както по отношение на спешността, така и по отношение на едни от най-тежките случаи, които се концентрират тук.

Тази специфика трудно върви с една финансова ефективност, но мисля, че така, както са планирани и оформени нещата, наистина се дава шанс, без да променяме значително начина си на работа, без да променяме значително състава на екипите, просто да се получи едно прегрупиране, което да позволи намаляване на разходите и съответно по-голяма ефективност“, каза  проф. Габровски.

“ Много ми се иска хората да имат малко повече оптимизъм, спокойствие и надявам се оправдана вяра в това, че по-доброто предстои“, посочи още заместник-директорът по лечебната дейност в „Пирогов“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.