Зимната пролет продължава! В тези части на България продължават валежите и температурите под нулата…

Сняг София Зима (1)

Студовете продължават. През деня в Югозападна България ще вали дъжд. Почти без валежи ще е в североизточните райони от страната. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Ще духа умерен, в Източна България и в Дунавската равнина – до силен вятър от север-североизток. Минималните температури ще са между минус 4° и 1°, максималните ще са в широки граници: от 1° – 3° в Северна България до 7° – 10° в югозападните райони. Атмосферното налягане ще се повишава и ще се доближи до средното за месеца.

 По Черноморието ще бъде предимно облачно и студено. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. На места по южното крайбрежие ще превалява слаб дъжд. Максималните температури ще са 3° – 5°. Вълнението на морето ще е 2 – 3 бала. Температурата на морската вода е 6° – 7°.

Над планините ще бъде облачно, ветровито и с валежи, предимно от сняг. Ще духа силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 4°.

През нощта срещу неделя вятърът ще отслабне и до сутринта в много райони ще стихне. Сутрешните температури в по-голямата част от страната ще са отрицателни – между минус 6° и минус 1°. След временно разкъсване и намаление на облачността, през деня в неделя от юг тя отново ще се увеличи. Вятърът ще се ориентира от юг-югоизток и ще се затопля, повече в източната половина от страната, където вятърът ще е умерен. Привечер от юг-югозапад ще завали дъжд, в северозападните райони, където температурите ще останат по-ниски – сняг. Възможни са поледици, с по-голяма вероятност в Дунавската равнина. В началото на следващата седмица затоплянето ще продължи, но в много райони, главно в Южна и Източна България ще превалява дъжд. Във вторник за кратко, с обръщане на вятъра от северозапад, температурите слабо ще се понижат.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.