Проф. Димитров изригна: Извадете незаконните ми деца и как съм изчукал всичките ми ученички и студентки…

Надпартийно движение Кубрат Божидар Димитров (14)

Историкът проф. Божадир Димитров изригна по повод обвинението на антикорупционната комисия, че е подписвал договори като директор на НИМ с фирма на дъщеря си и племенниците, заради което е в конфликт на интереси.

Както ПИК съобщи, със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество е установила, че Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество „Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

Неотдавна професорът създаде движение „Кан Кубрат“, за което обяви, че ще се бори за президентска република.

Ето какво отговори пред ПИК бившият директор на музея:

– Г-н Димитров, антикорупционната комисия днес ви обвини в конфликт на интереси…

– Очаквах подобни атаки, тъй като съм чел твърде рано Марк Твен и фейлетона му „Кандидат за губернатор“. Така че чакам обвинение за незаконнородени деца и че съм изчукал всички ученички и студентки, на които съм преподавал.

– Предполагате атака заради създаденото от вас политическо движение „Кан Кубрат“. Но как стои въпросът с договорите с дъщеря ви?

– За конкретния случай: В една безлунна нощ преди три години ме събудиха офицери от ДАНС, от отдела за борба с престъпленията срещу културно-историческото наследство. Помолиха ме да отворя музея и да приема голямо количество експонати от колекция, подготвена за незаконно изнасяне. Те посочиха, че става дума за престъпник, който е искал да ги изнесе в чужбина. Отворих музея и експонатите, около стотина, бяха приети там. Става дума за бизнесмена Добромир Христов. Естествено, известно е, че много хора, хванати с такова количество експонати, за да избегнат съдебни дела и глоби, се съгласяват да направят доброзорно дарение. Така и този бизнесмен изяви желание, но постави условие да му се отдели заличка, защото той е вече дарител, а не престъпник, и да му я наредим. И поиска бързо издаване на каталог.

– Какво наложи да подпишете договор за това с дъщеря ви?

– Подписал съм с акционерно дружество, дъщеря ми има дял в него. Но бизнесменът поиска каталогът да стане много бързо, след като дари тези пари – 20 хиляди лева, на музея. Т.е., обърнете внимание, не става дума за държавни, а за дарени пари. Бизнесменът дари и още 20 хиляди лева за реставрация и експозицията, които са използвани за „Плиска“. Подписах с тази фирма, която знаех, че ще може да извърши поръчката за 3 дни.

– Но от антикорупционния орган казват, че не сте довършили поръчката, а сте издали само половината каталози за тази сума.

– Лицето изчезна. Звъня, а вдига жена му и казва, че е в чужбина.

– Но все пак вие сте подписал с дъщеря ви, а това е конфликт на интереси. 

– Оставете дъщеря ми. Но какво ще стане – айде да ме уволнят, аз съм пенсионер. Те смятат, че правя партия, а това не е така. И заради това ми търсят незаконни деца.

– Вие откога знаете за това обвинение на „Антикорупция“, осведомен ли сте?

– Беше получено писмо в музея отдавна, отидох да си го взема. Беше някъде преди месец.

– Какви последствия очаквате сега?

– Никакви последствия. Как да накажеш един пенсионер. Това са пари на дарител, който е казал точно за какво да използваме сумата.

– Притеснен ли сте? 

– Не съм притеснен. Чел съм Марк Твен, нали ви казах. Там една партия издига чист като сълза човек за губернатор на Ню Йорк и се оказва, че е изчукал всички ученички барабар с майките им на места, на които не е стъпвал дори. А на един митинг девет парцаливи деца го задърпали за дрехите и започнали да му викат „тате“. И аз чакам децата и девойките. Предупредил съм всички мои хора, че ще има такива неща, а който го е страх, да не ходи в гората. И дори някои се отказаха от участие в движението.

– Кои са те?

– Не мога да кажа. В движението има бизнесмени и хора на държавна работа, те се страхуват, че ще започнат ревизии, данъчни проверки….


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории