Ексклузивно! Захариева с важни новини за визитата на Ердоган – пропада ли срещата във Варна?

екатерина захариева

Подготовката за срещата тече с пълна сила и към момента нямаме информация, че тя няма да се състои. Нека да мине днес съветът, но не очаквам да се отложи. Напрежение в Кипър има от доста години, обтегна се отново в последните седмици заради сондажите. Това каза в студиото на „Здравей, България“ външният министър Екатерина Захариева по повод на изказването от вчера на Доналд Туск, че срещата между Турция и Европейския съюз във Варна следващата седмица, може и да не се състои.

Като основан причина Туск изтъкна повишеното напрежение между Турция от една страна и Кипър и Гърция отдруга заради започналите сондажи за газ и отказът на елините да предадат на властите в Истанбул избягалите през 2016 г. осем турски военни.

„Тонът е остър, наистина. Така е и от двете страни. На тази среща целта е да се поставят очи в очи въпросите. Той и друг път е казвал, че ЕС не изпълнява споразумението, ЕС казва, че се изпълнява. Това споразумение на всяка цена трябва да бъде запазено“, разясни Захариева другата точка, в която се разминават двете страни, а именно твърдението на Реджеп Ердоган, че Европейският съюз не изпълнява поетите ангажименти към неговата страна.

„Тази среща ще даде възможност дас е обсъдят всички въпроси с Турция, а не да си говорим през медиите. Ще се обсъди прилагането на споразумението от 2016 г., там е записано, че траншовете са два – 3 + 3 млрд. Около 1,5 млрд. вече са разплатени, другите са разплатими според това, което Турция прави за бежанците – лагери, медицински грижи, образованието им. Плаща се само за свършени проекти. Вторият транш трябва да започне да се изплаща през 2018 г.“, каза още вицепремиерът.

„Спомняме си какво се слечи през 2015 г. и тези над 1 млн. бежанци, които бяха блокирани по границите. Ескалацията в Сирия не е отминала, нито нелегалният трафик. За нас е важно – ние сме първа спирка, външна граница на ЕС. Няма натиск по нашата граница, това се вижда, Турция работи добре и спазва споразумението“, завърши Захариева.