Адвокат хвърли бомба в ефир: Правото на неизбежна отбрана не е право да убиваш!

пистолети

Законът в частта за неизбежната отбрана не е лош, но собствеността не е над човешкия живот

В момента режимът за носене на оръжие у нас е от най-либералните в Европа. Причината за ширещата се престъпност не е режимът за носене на оръжие, а неграмотното и некомпетентно МВР. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ адвокат Николай Хаджигенов по повод либерализирането на режима за използване на оръжие за самоотбрана.

Трябва да отчетем факта, че на Балканите не сме нормални хора и ако се либерализира още повече режимът за носене на оръжие, на всеки светофар ще се стреля от сутрин до вечер, добави адвокат Хаджигенов.

Законът в частта за неизбежната отбрана не е лош, но собствеността не е над човешкия живот. Правото на неизбежна отбрана не е право да убиваш, не е лиценз за убиване. Проблемът със закона е правоприлагането му – причината е в некомпетентните МВР и прокуратура.  Домовите кражби и убийствата у нас не се разследват. По престъпността не се работи, това е основният проблем. Законът е добър, няма кой да го прилага, подчерта юристът.

Не е вярно, че ще се изпозастреляме, заяви бизнесменът Боян Атанасов. У нас има около 350 000 законни оръжия и неизвестен брой незаконни, а не съм забелязал да се стреляме по улиците. Убийствата у нас са в средностатистическата европейска норма, посочи Атанасов.

Той уточни, че все пак е против безразборното раздаване на оръжие. Един добър закон е, когато той е ясен, точен и всеобхватен. Защитаващата страна трябва да получи максимална възможност да се защитава, каза бизнесменът.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.