Само в 7DniSofia.bg

Сделката на годината! Най-богатият източноевропеец след Нова тв купи и Теlеnоr за умопомрачителна сума…

Петр келнер

Теленор продава активите си в Централна и Източна Европа на PPF GROUP за 2,8 милиарда евро. Бордът на Теленор Груп ще предложи специален дивидент от 4,40 норвежки крони за дял. Теленор подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро (приблизително 27 милиарда норвежки крони), изчислена на база стойност на предприятията. Това се съобщава на сайта на компанията. 

Бордът на директорите на Теленор планира да поиска от Годишното общо събрание на компанията разрешение за разпределяне на специален дивидент от 4,40 норвежки крони за акция.

Припомняме, че инвecтициoннaтa ĸoмпaния РРF Grоuр, ĸoнтpoлиpaнa oт чeшĸия милиapдep Πeтp Keлнep ĸyпи Hoвa тeлeвизия. Koмпaниятa e пoдпиcaлa cпopaзyмeниe зa пpидoбивaнe нa 100% oт aĸтивитe нa тeлeвизиoннaтa гpyпa.  

Трансакцията включва изцяло притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на технологични услуги Telenor Common Operation. През 2017 г. компаниите на Теленор в ЦИЕ донесоха на групата приходи от приблизително 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите приходи на Теленор Груп. Приходите преди данъци, лихви, амортизации и отчисления (EBITDA) на тези компании достигнаха 4,1 милиарда норвежки крони или 8% от EBITDA на групата. Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и около 3 500 служители.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.