Само в 7DniSofia.bg

Проф. Горчев изригна: Пациентът сам ще избира болницата и специалиста! Който имитира дейност – отпада…

Проф. Горчев

Професор Григор Горчев е едно от най-големите светила в медицината, не само у нас, но и на световно ниво. Пред БНТ той заяви, че министър Ананиев е „разтърсил“ системата, тъй като рано или късно е трябвало да се коригира, защото дълго време е буксувала и не е била ефективна.

Проф. Горчев разкри и как се източва Здравната каса чрез робота Да Виничи. „Едно операция с робота струва 8 хиляди лева, 800 е цената на обикновената операция, както е енсоксопската хирургия. Роботиката е основна за онкозаболяванията и не мога да разбера, защо се използва за обикновени операции. Или сме много богати или има друга причина. Ако се продължава така обаче, тази пътека в един момент ще бъде затворена, което е само в ощърб на онкоболните“, заяви професорът.

По отношение на това, което липсва на здравната система, според него е че не се търси качеството за пациента, като модела трябва да е насочен именно към болния, а не да се търсят един ии други пари.

„Основно трябва да се смени системата, защото пациента сега е зависим от това къде ще се лекува. Трябва да бъде свободен, той сам да избере болницата и специалиста и тук вече ще останат добрите болници, а ще отпаднат тези, които имитират дейност“, заяви проф. Горчев и допълни, че Здравната каса трябва да се семополизира и да има допълнително здравно осигуряване.

По думите му в България можем да бъдем щастливи, че има високо подготвени професионалисти, които познават добрата медицинска практика на световно ниво, като тяхното мнение трябва да се търси. Като пример проф. Горчев даде подготовката на медицинските кадри и категорично трябва да има политика в бъдещите кадри.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.