Горещо! Шеф на МВР с извънредни разкрития за убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния шеф Иво Стаменов

петър христов

Имаме напредък по разследването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и данъчния шеф Иво Стаменов. Това заяви пред Нова телевизия главен комисар Христо Терзийски, директор на Национална полиция.

 “Обемите по факти, данни и доказателства са изключително големи, но няма какво да кажа пред медиите към този момент”, обяви той.

По думите му за сега извършителите не са задържани.

Христо Терзийски коментира и темата кой да пази селата от крадци – МВР или частни охранители.

„Новият Закон за частната охранителна дейност беше дълго време обсъждан в работни групи и комисии, включително и със сдружения на частните охранителни фирми. Беше подлаган и на обществено обсъждане. В този смисъл той не е набързо приет”, заяви Терзийски.

„Правомощията, които се дават на местното самоуправление и на кметовете по този закон и в момента съществуват. Те могат да изградят звена за самоохрана или да сключват договори с частни охранителни фирми за опазването на имуществото на общината. В момента просто по-детайлно се регламентират отделните видове охранителна дейност”, поясни МВР шефът.

 

„Ресурсите, които са в ръцете на държавата и в частната дейност, са различни. В частната охранителна дейност са включени над 200 000 служители, а 1800 фирми имат лицензи за охрана. Отделно съществуват и 800 звена за самоохрана. Всичко това може да се включи в ограничаването на посегателствата върху населението”, добави той.

Терзийския допълни, че полицията е с ограничен ресурс, въпреки че през изминалата година са назначени повече от 1200 души именно в слабонаселените места у нас. Увеличен е и щатът на жандармерията с 300 души.