Ексклузивно! Даниел Вълчев разкри общото между сделката за ЧЕЗ и убийството на Жоро Плъха!

Даниел Вълчев

Двете големи теми, които занимаваха обществото през последните 10 дни, са продажбата на ЧЕЗ и убийството на крадец в Пловдив. Това коментира в студиото на „120 минути“ по bTV политикът и юрист Даниел Вълчев.

Той откри и кое е общото между двата случая и това е реакцията на хората и усещането за невъзможност на държавата да защити отделния човек. „Усещането за несправедливост в обществото е много силно. Ако нещо ще изиграе лоша шега на правителството, то е това“, посочи правистът.

Според него хората са гневни и се дразнят особено в случая с продажбата на електроразпределителното дружество. Проблемът е, че на обществото се представя неизвестна до момента фирма, което буди подозрения.

В този случай Даниел Вълчев припомни приватизацията на „Кремиковци“. „Тези неща не бива да се гледат толкова леко. Като цяло усещането за несправедливост наистина се засилва“, смята още юристът. В случая с убийството на Жоро Плъха реакцията на обществото и протестите бяха предизвикани от чувството именно на невъзможност на държавата да защити отделния човек „На пръв поглед това изглежда много разумно – държавата не се справя, аз го взимам в ръце“, посочи юристът.

Той обаче обясни, че животът винаги е по-богат от човешкото въображение. „Ние малко преиграваме“, коментира Вълчев, като посочи, че ситуацията с неизбежната самоотбрана достатъчно добре е ситуирана в българското законодателство.

По думите му Народното събрание по принцип през последните години действа много на парче. „Този дебат, който се води също не е нов дебат.Тук виждам тежък популизъм. За да можеш да покажеш, че ти си част от народа, а мръсниците са от елита“, коментира той.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.