Бившият вицепремиер хвърли бомбата: Сделката с ЧЕЗ е една от най-добрите в България!

Николай Василев

Учуден съм, че един министър от партия, принадлежаща към ЕНП, се изказва против приватизацията по принцип. Това каза пред Нова телевизия бившият вицепремиер Николай Василев по повод думите на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, че проблемите в ЧЕЗ са вследствие на приватизацията на ЕРП-тата, започнала по време на кабинета „Сакскобургготски“.

„То всичко сигурно е следствие от хан Аспарух“, коментира Василев.

По думите му, сделката с ЧЕЗ за приватизация на електропреносната мрежа е „една от най-добрите сделки в България изобщо“, тъй катои от нея са получени над 1,5 млрд. лв. „Ако някой критикува приватизацията, не трябва да е тази“, заяви той.

„Това нищо общо няма с националната сигурност“, категоричен беше Василев и даде пример с приватизацията на БТК и наличието днес на 3 частни телекома.  „Няма да имаме ток ли? Това е абсурд“, заяви бившият министър. Според него, регулацията е безкрайно по-ясна, когато компанията е в частни ръце.

„Ако държавата вдига цените, тогава всички излизат пред прозорците на Министерски съвет и искат евтин ток“, обясни Василев. По отношение на сделката с ЧЕЗ преди повече от 10 години той посочи: „Критериите за участие бяха поставени изключително високо – нямаше РМД-та, офшорки и други маймунски компании“.

Той постави въпроса защо през последните години в този сектор и в други сектори много от западните компании, дошли у нас преди години, искат да си тръгнат. И изтъкна, че това е доказателство, че имиджът на страната не е много добър.

„За мен в държавата във всичкитези сектори трябва да има 0%“, заяви Николай Василев.

Относно сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ Василев коментира: „Има хора в държавата, които знаят кой стои зад г-жа Върбакова, а ние не знаем. Ако държавата не се намеси, сделката ще се разпадне“.

„С няколко обаждания от „Дондуков“ 1 тя може да се развали. Аз не знам дали трябва да се развали, защото не знам кой стои зад нея“, добави той но изтъкна, че ако се намеси, тя ще помогне на една неизвестна група хора да купят компанията с държавни пари.

По думите на Василев, има три варианта за действие: държавата просто да се оттегли от сделката, което той счита за най-правилно; да се намеси и да я спре или да я остави да се случи, като тя би могла да се разпадне от самосебе си.   „Едно е сигурно за мен – че държвата не трябва да учааства в сделката“, заяви Николай Василев.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.