Извънредно! Разбиха оръжейна фирма с офиси в централата на БЧК в София…

пистолети Оръжие

Оръжейна фирма е регистрирана и има офиси в централата на една от най-влиятелните хуманитарни организации у нас – Българския червен кръст, разкрива разследване на Нова телевизия.

БЧК съжителства с оръжейната фирма от момента, в който става собственик на сградата в столичния квартал „Лозенец”.

Председателят на организацията Христо Григоров обясни, че за БЧК нямало значение на каква компания отдава офиси под наем.

„Нас ни интересува финансовият ресурс, който получаваме. Този финансов ресурс – казвам, го връщаме“, заяви Григоров. От организацията обаче отказват да предоствят на Нова телевизия договора за наем. Не казват и за какво се използват приходите от него.

На четвъртия етаж, където се намира оръжейната фирмата, няма табела. Адресът фигурира и в официалната регистрация на дружеството.

В същото време от договори за наем, регистрирани в Агенцията по вписванията, става ясно, че евентуални отношения на хуманитарната организация с оръжейна фирма биха представлявали риск за имиджа и репутацията на БЧК.

Правилата на Международния комитет на Червения кръст са категорични: комитетът нито търси, нито приема подкрепа от компании, произвеждащи или търгуващи с оръжие. Организацията е основоположник на международното хуманитарно право.

От Международната федерация на Червения кръст, към която принадлежи и БЧК, не пожелаха да коментират казуса.