Извънредно! Зам.-шефът на ГЕРБ с горещ коментар за Радев, патриарха и коалицията: Не бих казал, че е трус…

Румен Радев Президент (9)

Не бих казал, че е трус във властта. Те са във властта, но ние стоим встрани от тяхното отношение в коалицията „Патриотичен фронт”. Когато са правили тази коалиция, те са имали договорености, условности… в техните програми има противоречия в самите им програми. Смятам, че в такива моменти не трябва да губим чувството за хумор. Засягат властта дотолкова, доколкото всички виждат колко му е трудно на премиера да държи баланс във всички положения. Това каза в „Лице в лице“ заместник-шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

 За трусове във властта и управлението се заговори след изказването по-рано през седмицата на съпредседателя на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов по адрес на руския патриарх Кирил. Последва остра реакция на Волен Сидеров, който дори намекна за изключването на НФСБ от властта.

Велчев коментира и искането на ГЕРБ за разсекретяване на стенограмата от разговора между президента Румен Радев и руския патриарх Кирил в президенството. От „Дондуков“ 1 вчера заявиха, че такава няма. Според Велчев обаче би трябвало да има аудио запис: „Витаят и много въпроси остават неизяснени в обществото. Имаше много медии на срещата с премиера. Вие откъде разбрахте затова, което е казал руският патриарх. Разбрахме го от Москва. Били ли са поканени българските национални медии? Защо те са напуснали разговорите, ако е имало, защо? Само руските медии имаха тази информации. Има уредба в залата, с микрофони. Когато руският патриархговореше, се виждаше че те работят. Значи трябва да има записи, те казаха, че няма стенограма. Къде са били нашите медии? Защо не са били допуснати? Имаме право да разберем всеки един то тези институции как защитава българските интереси, дали политиката ни е синхронизирана. Лошо е в една държава президентът да говори едно, парламентът друго, премиерът друго“.

„Борисов слезе долу, посрещна двамата патриарси, изпрати ги… всичко беше наред. Той спомена, че в този ден руската армия е освободила България, но не под такава форма, каквато видяхме в президентството. Никой не омаловажава ролята на Русия. Борисов започна с това: да благодари на руските войни, на българските опълченци, в днешния ден той изказва благодарност към финландските, полските, украинските, сръбските, черногорските войни, но той започна първо с руските войни“, разказа от първо лице за срещата между премиера Бойко Борисов и двамата патриарси в Министерския съвет на 3 март.

„Слава Богу, че в България има принципи – политиците не се месят в Църквата и Църквата не се меси в политиката. Учуден съм от тази реакция, но ние имаме прекрасен патриарх. Имам чувството, че патриархът на Русия е дошъл с определено настроение оттам“, допълни Велчев.

Запитан как би коментирал сделката с ЧЕЗ и евентуалното участие на държавата в дружеството, Велчев елегантно избяга въпроса и даде следният отговор: „Бизнесът трябва да коментира. В моята фирма държах 34% ме попитаха дали аз продавам дяловете си, огромна е разликата между 33% и 34%. Всеки би създал с огромно удоволствие фирма, в която имаш 67%, а останалото да е държавата. Тя само следи и наблюдава. Затова и ги продадохме тези дялове, защото участваш в нещо, но реално не участваш в нищо“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.