Здравните власти отново бавят парите за пенсионерските прегледи! Едни милиони отново се губят по веригата…

нзок

Здравните власти отново бавят парите на личните лекари за разликата в таксата, която пенсионерите плащат при преглед. При посещение на личния лекар възрастните хора плащат 1 лев, а разликата до редовната потребителска такса от 2.90 лв. се покрива от държавата. За целта Министерството на здравеопазването превежда пари на здравната каса, която от своя страна компенсира лекарите. Джипитата пък се отчитат като описват касовите бележки след посещението на пациентите.

В петък от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратиха отворено писмо до Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването, с което ги призовават да изпълнят законовите си ангажименти и да им преведат парите за декември 2017 и януари 2018 година. От Министерството на здравеопазването съобщиха по-късно, че са превели на касата дължимото за декември, а през следващата седмица ще преведат и парите за януари.

При това положение не става ясно защо личните лекари не са получили поне сумите за декември, като същият развален телефон между институциите се получи и миналия месец, когато се оказа, че се бавят парите на джипитата за септември, октомври и ноември миналата година. От здравната каса засега нямат коментар, предаде mediapool.bg

Личните лекари си чакат парите за декември и януари

Към днешна дата – 09.03.2018 г., Министерството на здравеопазването и респективно НЗОК, като разпределител, за пореден път не сте изплатили дължимите суми на изпълнителите на медицинска помощ за разликата в потребителската такса за месеците декември 2017 г. и януари 2018 г. при условие, че общопрактикуващите лекари сме подали отчети и за месец февруари 2018 г., спазвайки наложените въпреки нашето несъгласие промени в начина на отчитане„, се казва в писмото.

Личните лекари уточняват, че не са извършени и плащанията по националните програми за васксинопрофилактика за месец януари.

„Не е ясно основанието, на което отново едностранно не се спазват произтичащи от закона и Националния рамков договор задължения и то не от страна на общопрактикуващите лекари, без да се понася отговорност за тези действия“, се казва в писмото.

Председателят на сдружението д-р Любомир Киров обясни, че джипитата е трябвало да си получат парите за декември в края на януари или най-късно в началото на февруари, а тези за януари в края на февруари-началото на март, а това не се е случило.

„Ако ние вземем и един лев такса неправомерно, ще ни глобят. А тези дами и господа за пореден път бавят с месеци това, което би трябвало вече да са платили, което е свършено, отчетено и одобрено от тях“, коментира Киров.

Той посочи, че въпреки несъгласието си личните лекари се отчитат по надлежния ред с касовите бележки и данните от неговата практика показват, че средствата, които държавата трябва да му преведе, не са намалели заради новия вид отчитане. „Тяхната задна мисъл, че ние ще се уплашим, защото няма да можем да крием данъци и т.н. и ще им намалеят разходите, се оказва невярна. Нито аз, нито колегите ми, ще се притесним от това, че трябва да платим данък. То нека да има постъпления, пък ще платим и данък“, коментира той.

МЗ твърди, че е превело 1.3 млн. лева компенсация за декември

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че общата сума на преведените средства към НЗОК към 9 март е 8 084 211.91 лв., включително и за потребителската такса за декември 2017 г – 1 384 039 лева, и ваксини срещу рак на маточната шийка и ротавирусни гастроентерити за ноември 2017 г. – 433 007.89 лева. Оттам уточниха, че през следващата седмица Министерство на здравеопазването ще извърши трансфер към НЗОК за 1 829 170 лева за извършена медицинска дейност през месец януари 2018 г. В Сумата са и 890 952 лева за потребителска такса и ваксини срещу рак на маточната шийка и ротавирусни гастроентерити за декември – 356 577 лева.