Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Георги Кадиев разкри къде се крие проблемът с Гинка Върбакова и продажбата на ЧЕЗ!

Георги Кадиев

„Сделката за ЧЕЗ е корумпирана от самото начало и със сигурност е била съгласувана с правителството. В момента правителството участва в тази сделка – то продава ЧЕЗ на себе си“, заяви лидерът на партия „Нормална държава“ Георги Кадиев пред Bulgaria ON AIR.

През седмицата се проведоха финални преговори между купувача на дружеството Гинка Върбакова и ЧЕЗ, а резултатът от тях се очаква да бъде обявен днес. Българската държава поиска да контролира част от активите на компанията, но в същото време ЧЕЗ води арбитражно дело срещу страната ни.

Най-вероятно държавата би успяла да влезе с контролен дял, ако преди това постигне споразумение с чехите за отпадане на арбитражния иск, смята Георги Кадиев. Той обаче не иска това да се случи.

„За да влезе България с контролен дял, означава да купи 34% от тези, които се продават. Държавата трябва да изпрати много силен сигнал, че не харесва тази сделка, който банките ще разберат и няма да я финансират“, категоричен бе Кадиев.

Според него или трябва да се върви към цялостно придобиване на ЧЕЗ в България, което обаче ще излезе много скъпо, или към налагане на условия, които да привлекат стратегически инвеститор, какъвто по негово мнение Гинка Върбакова не е.

В „България сутрин“ лидерът на „Нормална държава“ посочи и друг проблем – бизнесът на Върбакова бил малък. Кадиев настоя, че и към този момент не е ясно какво точно ще бъде финансирането на сделката и откъде ще дойдат парите.

„От 20 години са приятелки с министъра на енергетиката и видиш ли не са си говорили нито веднъж“, коментира Кадиев по повод оставката на енергийния министър Теменужка Петкова, която не бе приета от премиера Борисов.

Той подчерта, че ще има още протести пред КЕВР, но той не е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, с чиято партия протестираха заедно преди дни пред министерския съвет.