Официално! Със 148 гласа “за” избраха председателя на мегаоргана за борба с корупцията (СНИМКА)

парламент

Със 148 гласа “за”, 66 “против” и 4 “въздържал се” Народното събрание избра Пламен Георгиев за председател на бъдещия мегаорган за борба с корупцията, предаде 24 часа.

Зад кандидатурата на Пламен Георгиев застанаха управляващите от ГЕРБ и “Обединени патриоти”. Той в момента е шеф Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), която ще стане част от новия антикорупционен орган.

Георгиев е роден през 1976 г. в София. Завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 2001 г. Кариерата му започва в Столичната следствена служба през 2002 г., разследва стопански и криминални престъпления. По-късно е прокурор в Софийската районна прокуратура. През 2008 г. Георгиев не успява да стане съдия. През 2009 г. е командирован в Софийската градската прокуратура.

След това стига до Върховната касационна прокуратура, където става част от специализирания екип за корупционни престъпления. Сред делата, по които работи, са тези за “Софийски имоти”, разследването срещу кмета на Кърджали Хасан Азис, депутатите от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер.

В края на 2011 г. Георгиев печели конкурс за прокурор в Специализираната прокуратура. Поканен е за заместник-министър на правосъдието в първия кабинет на ГЕРБ по времето на министър Диана Ковачева.

Георгиев остава в правосъдното ведомство, където отговаря за затворите, до януари 2013 г. Същата година е назначен от премиера Бойко Борисов за председател на КОНПИ.