Осъденият за убийство Йордан Опиц: Аз ще излежа присъдата на доктора! Той е лекар, нужен е…

Йордан опиц

Един невинен човек ще влезе в затвора. Докторът трябва да бъде пуснат, този човек е невинен. Това заяви пред Би Ти Ви осъденият за убийство иконописец Йордан Опиц.

 Припомняме, че той застреля 25-годишния Мариян Янчев с личния си газов пистолет, незаконно преправен на боен. Трагичният инцидент се случи на 5 февруари 2007 г., когато Опиц и негови съседи виждат двама младежи във входа на жилищната сграда и решават, че са влезли да крадат. Обяснението е, че кооперацията е многократно обирана. За да попречат на заподозрените да избягат, съседите заключват входната врата, отрязвайки пътя за бягство на двамата. Те обаче отварят прозореца към полуетажа на стълбището и скачат от там. Тогава Опиц излиза от входа и прострелва Янчев в гърба в момента, когато той току що се е приземил на земята в опит да избяга.

“Онзи човек какво прави там с нож, той е отишъл да убива. Докторът какво да направи”, попита Йордан Опиц.

“Вълнувам се, защото нещата се повтарят. Ако аз не бях стрелял, сега никой нямаше да ме помни. Но аз не мога да забравя, моето семейство също няма да забравЯТ, приятелите ми няма да забравят”, отсече иконописецът.

“Ако моят случай се повтори, ще направя същото. Ако трябва, ще отида да лежа в затвора вместо него, защото аз съм ненужен, а той е лекар”, заключи той.