Опасен язовир до София спешно се нуждае от ремонт! Може ли да се повтори наводняването от 2005г.?

язовири

За опасен язовир в близост до столицата и за спешното му ремонтиране, алармираха от Държавния технически надзор, предаде БТВ.

Язовир Огняново е категоризиран като неизправен. Не е ясно, какво е състоянието на стената му. От 16 години не й е правен пълен технически анализ.

„Сега язовирната стена може да се определи само по видим признак, но понякога той е грешен”, каза Иван Сяров, ГД “Надзор на язовирните стени и съоръженията”.

Преливникът също се нуждае от реконструкция. Един от проблемите на язовир Огняново е труднодостъпната кула, от която се контролира водата, тъй като пасарелката, която води към нея, е разрушена. Язовирът прелива през 2005 г.. Тогава наводнява района на Елин Пелин. Сред най-пострадалите е най-близкото село Огняново.

В момента съоръжението се поддържа пълно наполовина, водата не се използва. „В състоянието, в което е, и че не се предприемат активни действия по подобряването му в изискванията с наредбата, да, той е опасен”, категоричен е Иван Сяров, ГД “Надзор на язовирните стени и съоръженията”.

Огняново е построен от металургичния комбинат „Кремиковци” през 93-та г. Съоръжението им е в активите, но дружеството е в несъстоятелност. Областният на София област отговаря само за нивото на водоема и гарантира, че то се контролира постоянно, но отказа запис пред камерата ни.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *