Официално! Румен Радев назначи новия шеф на НСО

Румен Радев Президент (4)

Със свой указ президентът Румен Радев назначи Данчо Дяков на длъжността началник на Националната служба за охрана и го удостои с висше офицерско звание генерал-майор, считано от 7 март 2018 г., съобщиха от президентския прессекретариат.

Припомняме, че на 21 февруари Министерският съвет даде съгласието си генерал-майор Данчо Дяков да бъде назначен на длъжността началник на Националната служба за охрана. Досега генерал-майор Дяков изпълняваше длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност.

Дяков е роден на 9 февруари 1965 г. в хасковско село Скобелево. Той започва военна служба като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 г. преминава на служба в служба “Военна полиция”, а през 2009 година оглавява военното разузнаване. През 2011 година получава генералски пагони от президента Росен Плевнелиев. До август 2016 г. той е заемал пост в Съвместното Командване на Силите на НАТО в Брунсум, Холандия.

Предишният началник на службата за охрана Ангел Антонов подаде оставка в края на януари. Оставката бе подадена малко след като се разбра, че Военноокръжната прокуратура проверява НСО за злоупотреби.