Делян Добрев с последни разкрития около ЧЕЗ: Откъде идват парите на Гинка за сделката и има ли гръб във властта?

Делян Добрев

Изненадах се, че БСП ще протестира пред МС срещу сделка, която е склучена в Чехия. Очевидно искат от всяка ситуация да извлекат политически изгоди, да съборят кабинета. Това обяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Той подчерта, че държавата има своите механизми да контролира сферата на енергетиката и по-конкретно с цената на тока. Регулаторът има право, при неизпълнение на закона, да отстрани лице, което управлява ЕРП и слага особен управител от името на регулатора, за да се изпълнят задълженията по закон.

Колко ще струва токът определя регулаторът, посочи Добрев и подчерта, че в последните години КЕВР се справя добре. Той е наистина независим – от 9 членове, ГЕРБ е предложил двама. И няма партия, която да има мнозинство, отсече Добрев.

На въпрос защо първоначално е възкликнал, че продажбата на ЧЕЗ е фалшива новина депутатът отговори, че е нормално да не знаят хората във властта, тъй като става дума за приватизиран и вече частен сектор. Бях приятно изненадан, че службите са имали информация за цените на офертите, каза той.

Не казвам дали има или няма нередност, а казвам какво чухме от страна на службите, допълни Добрев.

На комисията миналата седмица в четвъртък дойде купувачът заедно с експертите и обясниха модела на финансиране – между 20-30 на сто собствен капитал и около 70 процента дълг, посочи Делян Добрев.

Дали купувачът има 100-150 милиона евро? На този въпрос купувачите и службите трябва да отговорят. Нямаме информация откъде “Инерком” имат толкова средства, не можем ние, депутатите, да проверим това, но има служби които да кажат, посочи той.

В следващите седмици, предполагам, купувачът трябва да даде повече подробности за собствения капитал плюс кредитните средства за до 400 милиона евро, коментира депутатът.

На въпрос има ли Гинка Върбакова опора във властта Добрев отговори с Не. Нямаме такава информация. Тя е единствен собственик. Ако влязат други капитали, това ще проличи веднага в търговския регистър и това трябва да знаят и службите, посочи още той.

Не мисля, че има окончателно решение дали ще влезе българската държава в сделката с ЧЕЗ. Има договорености с ЧЕЗ, че тя няма право да продава известно време акции, посочи още той.

Вече излезе в медиите, че няма да бъде приета оставката на Теменужка Петкова. Не съм учасвал днес в заседание на коалиционния съвет, вероятно там е обсъждано, коментира Делян Добрев на горещия въпрос за съдбата на енергийния министър.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *