Ексклузивно! Предишна жертва на Жоро Плъха проговори: Извадих късмет! Единственото, което спаси мен и семейството ми, когато бяхме ограбени от Плъха, е това, че спяхме!

жертва на Жоро Плъха

Казусът в Пловдив разтърси социалните мрежи. Много граждани изразиха желанието си да се чувстват сигурни в собствените си домове. Конкретният повод е убийството на Жоро Джевизов Плъха от известен пловдивски лекар в момент, в който се твърди, че криминално проявеният се е опитвал да обере дома му.

Слави Ангелов заяви, че твърде много факти са неизвестни, а от тях зависи съдбата на д-р Димитров.

„При тази ситуация с тези протести, беше нормално прокуратурата да излезе с някаква информация през тези два дни, но това не се случи”, каза той. Той заяви, че не е сигурен дали има запис, както и как точно е станало убийството. Според него протестите по никакъв начин не могат да повлияят на решението на прокуратурата.

„Проблемът е, че този закон не е достатъчно добър. Този закон се тълкува по различен начин от съда и в последните години съдебната практика показва много случаи, в които хора защитават дома си, намирайки се непосредствено пред апартамента, на някакво стълбище или вход и тнт., но има много такива хора, които влязоха в затвора”, каза той.

Една от бившите жертви на Плъха проговори пред NOVA. Милена Петрова разказа, че от полицията са й казали, че единственото, което е спасило нея и семейството й, когато са били ограбени от Плъха, е това, че са спели. Преди осем години семейството й, както и още две други домакинства в Асеновград са станали жертви на Плъха. Той е влязъл в дома на Милена през прозореца в стаята, в която тя спяла и ограбил телефона й, както и бижутата на нейна роднина.

„Аз нямам шанс да се защитя срещу този човек”, каза тя. „Какво мога да направя аз срещу един очевидно физически много добре подготвен мъж. Той може да направи всичко. Осъзнах ужаса на това, което ми се е случило, когато го видях за пръв и последен път”, добави бившата жертва на Плъха.

Слави Ангелов от своя страна повтори виждането си, че проблемът е в закона.

„Можеш да се защитиш в дома си само, ако е проникнато в него с взлом и насилие. Обикновено крадците влизат много тихо и внимателно, ползват сложни инструменти – последна дума на ключарската техника. Влизат много тихо, крада всичко и излизат с идеята никой да не ги види. Явно българските депутати не знаят това нещо, за да заложат изискване за влизане с взлом, за да може човек да защити дома си”, каза той и поясни, че дори престъпник да влезе в дома ни, не можем да се защитим, ако не е нахлул с взлом и насилие.

„Защо постоянно търсим баланс, който трябва да защитава насилника, а не жертвата”, попита той, след като каза, че в момента законите за самозащита не са актуални и са от времето на социализма.

„Законът не е достатъчно ясен и дава голяма зона за тълкуване от страна на съдиите”, добави той.

„Има изискване да отвърнеш на това насилие пропорционално. Тоест трябва да отвърнеш със същата доза сила”, разказа той. „Ако ти си с пистолет, а той е с нож, не можеш да се защитаваш”, каза той за закона. Слави Ангелов разказа за няколко случа, в който жертвите на кражби и насилие, влизат в затвора, след като са се защитили. Той изрази мнение, че законът трябва да се промени и особено „тази точка, в която се обяснява, че трябва да се влезе с взлом и насилие”.

„Също така трябва да се види и това изискване за пропорционално отвръщане на агресията”, каза той.