Всичко е точно! Към момента няма проблеми с язовирите заради топенето на снега, увери Кирил Войнов

язовири

Към момента на територията на България няма проблем с язовирите и по поречието на реките. Това заяви пред Би Ти Ви Кирил Войнов, директор на Главна дирекция “Надзор на язовирните стени и съоръженията”.

Обясни, че през миналата седмица е задействан оперативният щаб на агенцията, пуснато е разпореждане до собствениците на язовири – областните управители, кметовете, “Напоителни системи”, да поддържат свободен обем, който да поеме дъждовете и снеготопенето.

При топенето на снега най-критични са били язовирите “Елешница” във Варненска област, който и в момента прелива, “Бързина” в община Криводол, “Ясна поляна”, “Камчия”, но ситуацията е нормална, посочи Войнов. На територията на Пловдив, Хасково, Кърджали е имало малки язовири със земно-насипни стени, които са преливали, но кметовете са организирали дежурства на стените и всички основни изпускатели са били отворени.

По думите на ген. Войнов има много голяма разлика между 2016 г. и сега – кметовете вече започват да се чувстват собственици и отговорни. Но и политиката на държавата е различна, обръща се повече внимание, каза той.

След земетресенията от последните седмици са проверени всички язовирни стени в засегнатите области, но собствениците на язовири вече трябва да започнат да монтират контролно-измервателните системи, които дават по-точна и ясна представа за състоянието на язовира, каза Войнов. Той добави, че има кметове с по над 20 акта заради неподдържане на язовири.

През 2016 г. 205 язовира са били опасни, а към 22 декември 2017 г. нередности има при 131, т.е. “голяма част от кметовете са си свършили работата”. Проверките продължават, увери Войнов.