Протест и в София! Варварска сеч на дървета край река Искър накара жителите на столичен квартал да блокират пътя!

protest sofia

С блокиран път, знамена и под звуците на български народни песни започна новата седмица в София. Жителите на столичния квартал „Абдовица“ излизат на протест заради варварска сеч в близост, за която властите твърдят, че е санитарна.

Според недоволните хора обаче се режат здрави дървета по поречието на река Искър, липсва контрол върху дейността на въпросния терен, а фирмата, която е спечелила търга за добиване на дървесина, има сериозни нередности в документацията. След последния протест жителите на квартала обещаха да преминат в гражданско неподчинение.

„До повече от 10 институции са изпратени жалби, но все още чакаме отговор отнякъде. Повече от 2 седмица гората по поречието на река Искър се сече, като се премахват и напълно здрави дървета. Опитваме се да се борим срещу сечта“, отбеляза протестираща пред Bulgaria ON AIR.

Събралите се на протеста столичани предполагат, че изсечените дървета ще послужат за огрев, защото се изнасят от местността както от камиони, така и от каруци, а сечта тече постоянно.

„По документи на 9 февруари са дошли на място и са проверили кои дървета са за премахване.На 13 февруари СОС е разрешил изсичането на гората. Няма как за толкова кратко време да бъде подготвено всичко“, категорични са протестиращите.

Жителите на квартал „Абдовица“ искат да стане ясно кой, как и кога е решил тези дървета да бъдат отсечени и дали е направена екооценка за тази дейност.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории