Горещо! Ангел Джамбазки и Марин Марковски в лют спор! Скандала се състоя по темата за неизбежната самоотбрана!

ангел джамбазки

В сутрешния блок на Нова телевизия се състоя горещ спор по темата за неизбежната самоотбрана. Двете действащи лица бяха евродепутатът Ангел Джамбазки и адвокат Марин Марковски.

Причината за дебата стана убийството на рецидивиста Жоро Джевизов в Пловдив. Припомняме, той беше застрелян от д-р Иван Димитров, след като заедно с още един мъж е опитал да нахлуе и обере дома на лекаря. “Опитът на близките на Жоро Плъха да го защитят е нелеп. Станалото е чиста хипотеза на неизбежна самозащита”, заяви Джамбазки. “За прокуратурата е много по-лесно да хване доктора и да го обвини. Вторият крадец все още не е задържан. Факт е, че този Плъх има девет присъди и не трябва да е на улицата. Незабавно трябва да бъдат свалени обвиненията от доктора и той да бъде освободен. Остава усещането за двойни стандарти. Престъпниците се разхождат по улицата, а нормалните хора лежат в ареста. Трябва да се прецезира текста за неизбежната самоотбрана, както и законите, които позволяват на този човек да се разхожда на улицата с девет присъди. За пореден път ще внесем необходимите промени”, разкри евродепутатът.

На коренно противоположното мнение беше адвокат Марковски. “Г-н Джамбазки тълкува абсолютно погрешно закона. Законът предвижда, че ако ви нападнат на улицата вие можете да стреляте, не само за да защити себе си, но и други хора. При г-н Джамбазки има категорично непознаване на закона. Частта за неизбежната самоотбрана е прекрасно написана. Колегата Джамбазки, когото уважам много, говори абсолютно неверни неща. Аз се позовавам на практиката. Имал съм клиент, който гръмна двама души, и съдът го оправда. Трябва да се внимава много, когато законът е добър – не трябва да се пипа. С общи приказки не можем да направим добър закон”, категоричен бе Марковски.