Отива ли си зимата? Вижте какви температури ни очакват през тази седмица

Времето Климат Прогноза

През следващото денонощие облачността над страната ще е значителна. През нощта ще е почти без валежи. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, в югозападните райони до 4°-5°.

Заради отрицателните температури през нощта и в сутрешните часове на много места, главно в Северна България ще има заледявания.

Утре в следобедните часове, главно над югозападните райони отново ще завали дъжд, предимно слаб. Вятърът ще e слаб, в Източна България – до умерен от изток-югоизток.

Максималните температури ще са от 2°-3° в Северозападна България до 12°-13° в югозападните райони. Такава е прогнозата за времето на НИМХ, съобщи пред „Фокус“ дежурният синоптик Анна Дякова.

Атмосферното налягане ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за март.

Над Черноморието ще бъде облачно. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са 5°-7°. Температурата на морската вода е 5°-6°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно и мъгливо. След обяд над масивите в западната половина на страната ще завали дъжд, над 1700-1800 метра – сняг. Ще духа умерен до силен южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 6°, на 2000 метра – около минус 1°.

Във вторник и сряда все още температурите ще са в доста широки граници, на места в Северна България ще е студено. Но затоплянето ще продължи, по-чувствително и в цялата страна ще бъде към края на седмицата, когато максималните температури ще достигат на места до 18°-20°.

До четвъртък ще преобладава облачно време, на места ще има и превалявания, предимно от слаб дъжд. През нощта срещу вторник временно валежите ще обхванат цялата страна и ще се усилят, а в северозападните и крайните североизточни райони ще превали и сняг.

Вятърът често ще е умерен, във вторник – югоизточен, към края на деня и през нощта срещу сряда ще се ориентира от югозапад, в сряда временно ще бъде западен, в четвъртък – северозападен, в източните райони – североизточен.