Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ! Държавата има инструменти да спре продажбата, категоричен е Ивайло Калфин!

ivailo kalfin

Гинка Върбакова няма да купи българския бизнес на ЧЕЗ. Това коментира бившият вицепремиер Ивайло Калфин в сутрешния блок на телевизия Европа “Европа сутрин”. Той е категоричен, че държавата има инструменти да спре продажбата, дори без да се приема специално законодателство.

“Аз не мисля, че тази сделка, в този си вид вече е абсолютно допустима. По начало не трябваше да се допуска такъв вид сделка. Мисля, че няма да бъде и финализирана, това би създало на правителството непреодолими препятствия. Но аз се чудя и на един инвеститор, който ще влезе в една сделка, който знае, че целият му бизнес изцяло зависи от Комисията за регулиране на енергетиката – и цени, и инвестиции и разходи, които прави и т.н.”, каза Ивайло Калфин.

Според Калфин нямало особено значение кой точно стои зад Гинка Върбакова, защото дори като бизнес модел покупката на голямо дружество като ЧЕЗ от малка фирма е много трудно осъществимо.

“Не можеш да купиш компания с един малък дял, доколкото знам около 10% от компанията осигурява със собствени средства, заемите имат лихви, тия лихви ще влязат в заемите за ток. Очевидно е, че трябва да си много смел в бизнеса, за да ти казва държавата недей да правиш нещо, което изцяло зависи от нея и ти да го кажеш въпреки това ще го направя. Това значи, че трябва да влезе в конфликт с държавните институции и регулаторните институции”, каза още той.

Калфин също е на мнение, че страната трябва да си върне собствеността върху ЧЕЗ.

“Според мен логиката, ако следваме някаква бизнес такава, е инвеститорът да се откаже. ЧЕЗ от много отдавна дават сигнали, че искат да се изтеглят от България, те излязоха от целия регион, тогава държавата може да направи предложение и да влезе в позициите на ЧЕЗ. Не мисля, че това ще бъде и някаква тежест на държавата”, допълни още Калфин.

Бившият вицепремиер и външен министър изрази съжаление, че покрай скандала с ЧЕЗ не се е обърнало достатъчно внимание на визитата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер у нас. Той я определи като ключова за вниманието на Европейския съюз към интеграцията на Западните Балкани.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани със *