Извънредно! Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Някой трябва да понесе отговорност за сделката с ЧЕЗ!

Korneliq Ninova

В студиото на “Денят започва с Георги Любенов” лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира скандалната сделка с ЧЕЗ.

По думите й, някой купува 1/3 от електропреносната мрежа на България, което е въпрос на национална сигурност. Някой ще контролира чрез сметките за ток живота на 3 милиона българи. Няма и много информация кой е този и кой финансира сделката, по какъв начин, как ще се връщат тези пари – дали няма да се връщат чрез увеличение на сметките за тока на българите?! Много въпросителни и малко отговори, което създаде тази напрегната ситуация, уточни Нинова.

“Поне 3 неща би трябвало да гарантира правителството. Първото е да се гарантира националната сигурност, т.е. да се знае, че който купи тази компания няма от него да зависи дали някой ден 1/3 от електропреносната мрежа ще бъде изключена, например. Втората гаранция е за хората – тези 3 милиона българи и цените на тока да бъдат поносими към социалния им стандарт и социалния им живот. И третата е някой да понесе отговорност за състоянието, в което докараха този случай. Някой трябва да понесе и политическа и друга отговорност, ако се налага.”

Според лидера на БСП, няма достатъчно информация за тази сделка – първоначално беше казано, че тя се финансира от офшорни компании с неизвестен собственик. След това дойде информацията за банки, които са регистрирани на някакви острови, които се разследват в международен план за пране на пари. Когато има дори и минимален риск такъв субект да стане някой ден собственик на 1/3 от електропреносната мрежа на България, дори и чрез кредитите, това ражда много въпроси, обясни Корнелия Нинова.