Само в 7DniSofia.bg

Министерски съвет и президентството са знаели кои са кандидатите за ЧЕЗ! 5 часа изслушвахме купувача Върбакова, каза Делян Добрев

delqn dobrev

„Службите са пращали доклади до Министерския съвет и президентството как върви процесът между ЧЕЗ и кои са кандидатите за купувачи. Оказа се, че в един ранен етап те са знаели ценовите оферти на кандидатите”. Това каза в „Събуди се” по Нова Телевизия бившият енергиен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

„Оказа се, че сделката с „Инерком” не е фалшива новина. Точно поради тази причина имахме изслушване в четвъртък. В продължение на 5 часа изслушвахме купувача Върбакова с нейните консултанти, целия юридически и консултантски екип, така и службите. Задавахме въпроси, питахме откъде са парите, откъде са кредитите”, уточни той.

Последният един час е срещата е бил закрито заседание, в което службите са дали повече информация с детайли.

„Аз лично, още в явната част, бях задоволен в отговорите на службите”, подчерта Добрев. Станало е ясно, че финансирането за ЧЕЗ ще е 20-30 процента акционерен капитал и останалите 70% – 80 на сто – банков кредит, добави още той.

Добрев коментира и думите на депутата от БСП Румен Гечев по-рано в „Събуди се“: „Слушах Румен Гечев и се чудех как рано-рано сутринта, той намери пет доказателства, че едва ли не държавата участва и подкрепя тази сделка. Според данните на службите тя е знаела кои са кандидатите, но не и кой е с най-голям шанс.“

Той е категоричен, че държавата реагира адекватно.