Днес отбелязваме 140 години от Освобождението на България! Честванията започват след броени минути…

Българското знаме

Отбелязваме 140 години от Освобождението на България. Страната ни прекланя глава пред подвига на загиналите за свободата ни.

Празникът за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март по нов стил) 1879 г. В старата ни столица митрополит Антим I, тогава председател на Учредителното Народно събрание, отслужва панихида в църквата „Св. Богородица” в присъствието на депутати и граждани.

От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество. След 9 септември 1944 г. денят спира да се отбелязва като официален. Той започва отново да се отбелязва всяка година след решение на Политбюро на ЦК на БКП от 1978 г., по повод стогодишнината на събитието.

Честванията в София днес започват от 11:45 часа са пред Паметника на българския опълченец. В програмата ще участват актьорите Силвия Лулчева и Мариус Донкин, певците Мая Нешкова, Мартина Иванова и Илия Луков, хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, ученикът Мартин Желев. Слова ще произнесат доц. д-р Тодор Чобанов – заместник-кмет на Столичната община, Н. Пр. Посланикът на Русия – Анатолий Макаров, както и проф. Андрей Пантев. В 18:30 часа в столицата ще има и тържествена заря.