Стоян Мавродиев: ЧЕЗ са излъгали премиера на Чехия Андрей Бабиш за писмото от нас! Това е скандално!

stoqn mavrodiev

За мен е странно поведението на чешката компания ЧЕЗ. То е меко казано непрофесионалано. Тук говорим за сделка за 500 млн., а те говорят, че са получили писма от 3 български банки. Ние в банаката издаваме такива писма всеки ден. Те не са банкова гаранция или гаранция за отпускане на кредит.

Това каза в предаването “Лице в лице” по БТВ Стоян Мавродиев, изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

Той коментира темата за участието на ББР в сделката за ЧЕЗ.

“Цялата теза, че премиерът е звънял на Мавродиев, за да се отпусне кредит, е манипулация. Премиерът Бойко Борисов никога не е звънял. Той е достатъчно ангажиран човек. Емил Караниколов също не е звънял. Два пъти в публичното пространство обяснихме, че нито един лев от банката не е ангажиран с тази сделка. Фирмата “Инерком” е подала писмено искане, което ние сме разгледали. Който български гражданин или фирма подаде такова искане, ще получи същото отношение и отговор. Това е стандартна банкова процедура. Въпросът на “Инерком” беше дали ще имаме интерес да разгледаме възможността за отпускане на кредит. Ние отговорихме, че имаме такъв интерес, но това по никакъв начин не означава, че ще го отпуснем. Ако решим да отпуснем кредит, фирмата ще бъде подложена на тежък мониторинг и всякакъв вид проучвания и проверки. Отделно от това, кредит над 5 млн. винаги трябва да бъде одобрен от Надзорния съвет на банката”, разкри Мавродиев.

“Ние сме отговорили куртоазно на това искане. Това писмо по никакъв начин не означава свързване и гарантиране на отпускане на кредит за тази сделка. Точно за това се учудвам на реакцията чешката компания ЧЕЗ. Те са излъгали премиера си. Това е скандално. Това си е работа на чешката страна. Лошото е, че тук разпалих скандал, който изпокара всички партии. Ще повторя още веднъж, че това писмо е с нулева правна стойност и ние издаваме такива писма всеки ден”, завърши Мавродиев.