Само в 7DniSofia.bg

Ексклузивно! Борисов проговори открито за проблемите, които тресат държавата! Какво е бъдещето на България?

Бойко Борисов (8)

Българският министър-председател Бойко Борисов проговори подробно за бъдещето на страна навръх 3 март. Той разкри как иска да се развиват външнополитическите отношения на страна, като коментира и скандала с продажбата на ЧЕЗ, европредседателството и Западните Балкани в телефонно интервю по „Европа Тв“.

– Ще ми се да направим един много важен анализ, защото вчера от Москва президентът Путин излезе с новина за някакво ново изключително съвременно оръжие, което предизвика много страхове. В същото време можем ли да кажем, че тази новина от Москва е още един повод ЕС да помисли за качествено ново разширяване към Западните Балкани, така че това да бъде допълнителен елемент за гарантиране на сигурност? 

– Аз с много тревога, месеци наред говоря за тази ескалация, тази надпревара, която отново се появи във въоръжението. Вие си спомняте преди около двадесетина години, каква радост всички отчитахме, когато започна процеса по разоръжаване и намаляване на ядрени арсенали, и колко много се радваше светът тогава. Сега всички говорят само ..кога ще купите ново оръжие, 2 % БВП… – милиарди долари и евро, които ще отидат в надпревара за въоръжение. Така че не съм щастлив от този подход и на едните и на другите. За това ние искаме да строим, да градим, да има мир и цялата наша концепция за Балканите, като цяло, защото не са само Западните Балкани, ние не може да изключим нито Гърция, нито Румъния, нито Словения, нито Хърватия, нито България от процеса, защото цялото присъединяване, което правим касае всичките тези страни.

– Те са вече членки на ЕС, дори и на НАТО, така че говорим за тези, които предстои да се присъединяват. Прав сте че това е единно цяло.

– Единно цяло, което във всеки един момент може да се разбута, дори и да са членки на ЕС. Виждате в Румъния месеци наред, какви бурни протести вървят. Виждате с Полша и с Унгария какви процеси вървят. На Балканите най-лесно може да се случи нещо лошо.

– Ще ми се да поставим като анализ следното обстоятелство и Вие постигнахте много сериозен резултат – Жан-Клод Юнкер обещава от името на ЕК 1 млрд евро за инфраструктура, като инвестиция за Балканите. В същото време, обаче, същият този Жан-Клод Юнкер казва, че нито една страна от Западните Балкани до момента не е изпълнила условията за членство в ЕС. Въпросът е тези огромни пари за инфраструктура ще бъдат ли осигурени още преди да бъдат изпълнени условия за европейска интеграция, така че те да бъдат стимул за постигане на политически резултати или ще се чака политически резултат и след това ще бъдат осигурени?

– Те са две неща, които вървят паралелно. Едното е свързаност в областта на инфраструктурата – ж.п. линии, магистрали, дигитална инфраструктура, сферите на сигурността на правораздаването, на обмена на информация, а присъединяването – това е затварянето на главите и съответно накрая взимането на решения от европейските институции. Двата процеса вървят едновременно и паралелно, защото единият трае дълго – затварянето на съответните глави, а строителството може да започне веднага. На много места повече, дори в много напреднали фази, примерно Коридор №10 от Истанбул до София, и почти до Сливница е готов, а и на територията на Сърбия е на 90% готова и ж.п линията и магистралата до Белград. От Белград надясно има Будапеща, Братислава, направо като продължиш – Загреб, Любляна, Виена и т.н. Този коридор се достроява с една дума. Коридор номер 4 магистрала Струма от София до Солун в огромната си част вече я има и продължава нататък през Дунав, сложното съоръжение Дунав мост 2 е построено, така че сега имаме да правим от София до Видин, и от Видин съответно продължава до Будапеща и Братислава. И осмицата, също една голяма част от нея е построена защото от София до Истанбул я има, а сега вървят преговорите за ж.п. линията и магистралата София – Скопие – Тирана.

Така че тези 1 млрд евро които , така малко на Жан-Клод Юнкер никога не му е приятно като трябва да обещава пари, те са за проектиране, те за подготовка на хибридното финансиране, кофинансиране, което уговорихме в Лондон с Европейската банка за развитие в София със Световната банка за развитие и в Брюксел с европейската банка. Така че строителството и повдигането на района – целите Балкани, превръщането им в една строителна площадка, а не във военна зона с ракети и бомби, говорим да се стартира. Май месец, когато дойдат и лидерите на ЕС заедно с лидерите на Балканите да кажем – „..Ето тези лотове се проектират, тези лотове се строят, за тези има такова финансиране, за това ще ни трябва помощ… “ Великобритания независимо от Брекзит също иска юли месец да проведем среща по същата тема със Западните Балкани и участието на Великобритания в процеса. 16+1 – китайският премиер чака дата да му дам, кога ще проведем в София или в друг град в България срещата, на страните от югоизточна Европа, 16+1 – огромен форум. Много голям интерес има от колегите от Саудитска Арабия, от Япония също да се включат в този процес. Ако можем да финализираме всичкия този процес с една дума – ние направихме от темата която беше малко „немодерна“ , когато говорим за Западни Балкани нямаше кой да те чуе изобщо в ЕС, докато сега тя стана модерна и всички искат да участват в нея. Просто тази инерция трябва да я продължим и в действителност тя не важна само за България, защото ние като кръстопът всички коридори минават през България, а и за самите Балкани. Те не случайно идват лидерите им тук и с такова уважение се отнасят към нас, защото те виждат, че усилията, които полагаме касаят целите Балкани.“

– Вие казвате нещо, което не е голяма, а е огромна новина по следните причини – първо, това за което говорите, очаквате да се случи по време на българското председателство на Съвета на ЕС, което означава материален израз и доказателство за сериозността на този приоритет на нашето Председателство.

– Заради колегите в Брюксел и фактът, че Жан-Клод Юнкер, с Могерини, с комисаря за присъединяване, се вдигна и една седмица обикаля, за да види с очите си, все пак имаше места, на които не беше ходил, да речем Косово, и накрая да обобщи в София, това което е видял. Аз съм 100% оптимист, че строителство ще започне, то започва и се извършва на много места. Това пък ще даде възможност народите на Балканите действително да видят, че Европа ги прегръща като територия, като география, като история и през това време да се даде възможност на политическите елити да си затворят главите. Помните и България и Румъния са все още в успореден механизъм в сферата на съдебната система.“

– Казвате това е време, в което ще се даде възможност на политическите елити да си затворят главите. Най-трудният проблем който е препятствие пред интеграционният процес, от моя гледна точка като анализ, е проблемът за спора името на Република Македония. Преодолимо ли е според Вас противоречието между тезата на Гърция, че Македония трябва да си промени конституцията и да приеме име за целокупна употреба, и тезата на Република Македония, че е не е нужна промяна в конституцията и че трябва да има има е за двойна употреба. Виждате ли външна невидима намеса в във втвърдяването на позицията на Гърция по начин, по който да се окаже проблемът нерешим?

– Едно от най-хубавите неща на демокрацията е че има избори непрекъснато, в една или друга държава – парламентарни, европейски, президентски. Обаче, когато се зададат или идват избори, политическите партии започват да се възползват от страховете на хората, дали мигранти, дали името, особено когато се вкарат популистки и националистически елементи, много бързо стигат до сърцата на хората и бързо дават дивиденти. Аз мисля, че колкото по-малко публично даваме съвети на Скопие и Атина, толкова по-бързо те ще намерят изход от кризата, защото е ясно, че без да се намери изход от тази криза за името няма шанс да се върви напред, За нашия регион е изключително важно да се затворят спорните процеси. Вчера ми беше много приятно да видя двустранни, тристранни срещи в София между Хашим Тачи и Александър Вучич. Виждам ги, че търсят начин да намерят решение, което да удовлетворява и двете страни, за да се върви напред.“

– Това значи, че това, което казвате че е по-важно да се пази тишина при такива спорове и да не се дават публични съвети е валидно не само за гръцко-македонския, но и за сръбско-косовския спор?

– По принцип и за словенско-хърватския. Нека се поставим на тяхно място, ако някой политик от Балканите започне да дава съвети на българския народ, как да си решава даден проблем, или какво трябва да направи, каква ще бъде реакцията – изключително остра. В общи линии манталитета на Балканите е един и същ.“

– Г-н Борисов, не мога да пропусна едно много важно обстоятелство, вчера беше тази среща Жан – Клод Юнкер, Могерини, Йоханес Хан, лидерите от Западните Балкани, българското правителство, и вместо това да е в центъра на всички новини и обект на всевъзможни анализи, основната новина беше скандалът с ЧЕЗ. Кой проспа скандала с ЧЕЗ според вас, това провокация ли беше наистина?

– Не, никой не го е проспал, защото Вие вчера чухте и служби, и банки, всеки е вършил това, което му работата и когато има сключена сделка, повтарям паралелно с тази сделка е сключена и сделката с Нова Телевизия и то за огромните 360 млн. лева. Ние как да се намесим, когато две компании отиват и се разбират?

– Как ще се намесите сега, когато Бабиш казва – подписан е договор, частните компании нещо подписват и изведнъж българската държава казва „…искаме контрол върху това“?

– Аз съжалявам, че харчим толкова много енергия, защото всички колеги, които вчера бяха тук казват – това са исторически процеси, които в момента България води. Тук не става въпрос, дали съм аз, или който и да е като физическо лице, България ще остане, София ще остане в историята на присъединяването на Западните Балкани и в това, в което от векове сме мечтали да има свързаност, това ще стане. Процесът става вече необратим, така че разбирам яростта и завистта на колегите. По – добре успехът да е общ и да се опитаме действително да използваме времето да свършим нещо добро, не само за България, но и за колегите от региона. Сами разбирате, че те няма да идват през седмица в България и да застават зад нас ако нямат надежди, а те въплъщават надеждите на техните народи.

– Наистина нека да останем в историята с тази позитивна политическа енергия и визионерство, които ще превърнат България и София в символ на неотделимостта на Западните Балкани от ЕС и ще дадат обща перспектива за просперитет. Благодаря Ви, г-н премиер!

– Аз с това завършвам, защото утре ни е националният празник. Тази политика, която водя аз, тя не е насочена нито срещу Русия, нито срещу Путин.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.