Извънредно! Бойко Пенков разкри колко милиона са нужни на НЗОК, за да покрие задълженията…

Бойко пенков

140 милиона лева ще са необходими на Здравната каса, за да покрие разсрочените за 2018 година задължения към чуждите здравни фондове и падежите за 2019 година. Това каза пред „Хоризонт“ заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

Д-р Пенков заяви, че касата ще разполага с тези средства и няма да се вземат пари от други пера на здравния бюджет.

Срещата между премиера Бойко Борисов със съсловните организации на лекари и зъболекари, с Надзорният съвет на НЗОК и с Министерство на здравеопазването по Рамковия договор не е намеса в работата на Здравната каса, а за да се докаже ,че сме партньори с държавата в контрола по харченето на парите за здраве, каза още д-р Пенков.

На въпрос дали не е необходимо някой да се извини на професор Плочев, д-р Пенков отговори:

„Оказа се, че има една такава практика, която отдавна е заложена – от 2007 година, чрез която на деловодството става известно какви дължими суми има НЗОК едва тогава, когато някой пусне заповед и задължи те да направят даденото плащане. Иначе, че това са дължими суми и те са в баланса като дължими, не фигурират в счетоводния отчет на НЗОК за 2018 година като обща сума. Ако гледаш счетоводния отдел, задълженията са 0 по простата причина, че те не се предават в счетоводната дирекция, а стоят в друга дирекция, където съвсем стриктно се водят, но не са видими за всички“.

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.