Отвърнаха на удара! Менда Стоянова посече БСП: Популизмът им трябва да има някакви граници! Това е поредната атака и манипулация…

Менда Стоянова

Популизмът на БСП трябва да има някакви граници. Не може от една страна да искаш допълнителни разходи, от друга да заставаш на подобна позиция тогава, когато се прави поредната стъпка за изсветляване на икономиката. Така коментира в кулоарите на парламента председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова на нападките на БСП, че с промените в Закона за митниците, бизнесът ще бъде рекетиран.

Несъгласни с приетото предложение на Емил Димитров от “Обединени патриоти” текстовете да бъдат гласувани без дебати, социалистите напуснаха пленарна зала.

“Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от тези промени. В момента тези, които искат да бъдат на светло и искат да работят по правилата не могат заради нелоялната конкуренция на другите. Ето това е изискванването”, обясни още Стоянова.

“Това, което днес гласувахме в зала всъщност се отнася за ония обекти, които имат софуеър за управление на продажбите. Ще го кажа просто – в едни магазин или в един ресторант, освен касовия апарат и фискалния принтер има компютър, на който е инсталиран софтуеър за управление на продажбите. Това, което се въвежда, са изисквания към съответния софтуеър. Ето две от тия изисквания: не съдържа модули, позволяващи заобикалянето изискванията на Наредбата. Не съдържа модули както за промяна, изтриване или друг вид манипулиране на информацията в базата данни, с която работи софуеъра”, обясни депутатката.

Стоянова съобщи и, че при проверките на НАП през последната година, са констатирани  нарушения, в които манипулацията се извършва от този софтуеър. От него имало и възможност да изчезнат данните за продажбите.

Въвеждат се изисквания и регламент за електронните магазини, тъй като този дял от пазара през последната година е отбелязъл сериозен скок в реализираните печалби.

“Всички искаме светла икономика. Това е начинът да изсветлим икономиката. Това е начинът, с който повече осигуровки, повече данъци в бюджета, биха дали възможност за пенсии, за увеличаване на заплати, за здраве”, натърти Стоянова.

“Изказванията на господата от БСП за мен имат две цели. Първата цел е ясна – поредната атака, поредната манипулация с цел, хората да чуят някакви голяма част от тях, измислени негативи. Втората е може би за засегнати интереси, не знам. В сектора на търговията, на общественото хранене се въртят най-много сиви обороти и оттам е генераторът на сивата икономика”, отново атакува БСП Менда Стоянова.

Тя допълни още, че с производство на касови апарати у нас се занимават няколко фирми, а и всеки, който има необходимите документи, може да внася свободно от европейския пазар.